Демонстранти опитаха да нахлуят в сградата на парламента. Вчера в Gradski.bg ви разказахме за това, че в Сърбия демонстранти превзеха повечето улици.

Ситуацията с ядосано население е най-тежка в Белград, а властите са се разделили на опозиция и управляващи – диалог няма и това си личи по счупените витрини, опитите за нахлуване в парламента и други прояви на фанатично недоволство.

Полицията в Белград още от вчера използва голямо количество сълзотворен газ, за да успее да разпръсне всички протестиращи срещу въвеждането на ограничителни мерки за борба с коронавирусната зараза. Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица.

Тази дипломатичност от страна на Вучич изобщо не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента, показвайки с всичко това своето недоволство от помислите на управляващите.

За протеста в детайли

Няколко души бяха ранени при сблъсъци пред парламента през вчерашния ден. В това число се включват и някои от опозиционните лидери, които не са с тежки телесни повреди, но все пак са били прегледани от лекар.

Протестът започна вчера към 18 часа сръбско време и отначало всичко сякаш беше спокойно, но малко след 20 часа групи младежи (вероятно ултраси на местни футболни фракции) започнаха да хвърлят бутилки и пиротехнически средства срещу полицейските органи. Институцията, от своя страна, отговори със сълзотворен газ.

Според местна сръбска телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на важна административна сграда. Малко преди това група протестиращи са разбили витрини в клон на управляващата Сръбска прогресивна партия в град Ниш.

Вчера протестиращите влязоха в ожесточена схватка с полицията и се опитаха да влязат в парламента в Белград, след като Вучич обяви, че през уикенда ще бъде въведен полицейски час, който стриктно ще трябва да се спазва.

Според по-запознати със случая, организацията е започнала в социалните мрежи, но никой не може да си обясни бързата реакция на обществото. Все още не се знае кой е основен подтикващ в случая.

Снощи също беше същински Ад

Хиляди отново излязоха по улиците на столицата срещу плановете на правителството да наложи повторна блокада заради коронавируса. Те не се съобразиха с призива на президента Вучич да не се събират, тъй като масовото струпване на хора ще увеличи заразата.

Едно от интересните неща, които се откроиха по сръбските улици, бе това, че повечето протестиращи носиха маски и скандираха "Вучич, ходи си!". Сблъсъци между власти и население имаше и в северния град Нови Сад.