Основният въпрос, който се разглежда сега е дали здравната ни система ще издържи на натоварването? Притеснението идва главно от това, че според специалисти, потенциалните заразени са много повече от тези, които реално виждаме в статистиките.

Ето какво казват експертите и числата

„Потенциално заразените с COVID-19 у нас са около 50 000. За да се изчисли броят на потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200.“ – каза проф. Николай Витанов.

„В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е – умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени”, обясни проф. Витанов.

„В рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия.“ – сподели изчисленията си анализаторът тихомир Безлов.

„Особено важно е дали болниците ще издържат на напрежението, което се задава. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.

От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по най-трудния начин.”, включи в коментара си още Безлов.

„Математиката го показа! На 19 март казах: „Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим.

Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето ви го резултатът”.

По думите на експерта, в момента един болен има реалната възможност да зарази 1,33 души. Тоест, математиката сочи, че например 100 човека спокойно заразяват 133.

„В Германия имаше и един такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1,3 до средата на лятото.”, коментира Тихомир Безлов.

Прогнозата на Световната здравна организация

Световната здравна организация официално обяви, позовавайки се на свои наблюдения, че има нови доказателства, че коронавирусът може да се разпространи по хората и чрез миниатюрни капчици, които изпълват въздуха при издишване от болен човек. Предаването на вируса чрез въздуха е възможно в затворени помещения и при наличие на лоша вентилация.

Бенедета Алегранци от СЗО заяви, че доказателства за предаване на коронавируса чрез въздуха в "препълнени, затворени и слабо проветрени помещения не могат да бъдат изключени". От СЗО, обаче, предупреждават, че доказателствата са предварителни и изискват допълнително проучване и сериозно тестване.

Ако доказателствата, съобщени от СЗО за предаване на вируса чрез въздуха, бъдат и официално потвърдени чрез проучвания и допълнителни тестове, то съветите за това как да се предотврати разпространението на заразата може да се променят из основи. Хората ще трябва да спазват по-широко използване на маски в оществения си живот да са жертва на по-строги мерки за дистанциране, особено в барове, ресторанти, както и в най-опасния обществен транспорт.