Движението по новия 9,3 км участък от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза беше пуснато на 11 октомври (петък), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Инвестираната сума, която е вложена в изграждането на участъка, е над 66 милиона лева, като средствата идват от републиканския бюджет.

На място инспекция ще направят министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.

Сред поканените да присъстват на проверката е и министър-председателят Бойко Борисов.

Участъкът е пуснат 6 месеца по-рано

Изграждането на трасето започна през месец март миналата година, а пускането му в експлоатация става 6 месеца предсрочно.

Проектът е повече от сложен и комплексен, като от АПИ съобщават, че в отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас – 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип.

На практика е изградена вертикална стена, като в основата й са вложени специални укрепителни мрежи и системи.

По време на строителството са използвани над 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи.

Изградени са връзки за жителите на околните села – подлези и надлези

Участъкът от магистралата има по две активни ленти и една аварийна лента във всяка посока на движение.

По продължението й са изградени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

За шофьорите е важно да знаят, че връзката с първокласния път I-4 Коритна - Белокопитово се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която е в близост до село Брестница.