Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев се срещнаха в рамките на официално посещение в Москва.

Двамата обсъдиха наложените ограничения на вноса на хранителни продукти с растителен произход от България.

Обсъдена беше и възможността за провеждане на експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор в максимално кратки срокове по време на която да бъдат дискутирани различни технически подробности.

Целта на срещата е да се получи разрешение за българските фирми да изнасят растителни продукти за Русия, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.

Танева сподели опит в борбата с АЧС

По време на срещата двамата министри обсъдиха ситуацията със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е регистрирано на територията и на двете страни.

Във връзка с АЧС е договорено експерти от България и Русия да се срещнат, за да обменят опит и добри практики за справяне със заболяването.

Десислава Танева запозна министъра на селското стопанство на Руската федерация с промените, които се извършват в българското законодателството, с цел засилване на биосигурността във фермите.

Руски експерти на проверки в наши ферми

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти в областта.

След това ще бъде одобрен списък с фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри на България и Русия отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.

Обменът на аграрни стоки между двете страни за 2018 година възлиза на 62,6 милиона щатски долара.

Изнесените български стоки за руския пазар е нараснал с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 милиона щатски долара.

През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 милиона щатски долара, с 30,4% над нивото от предходната година.

На руския пазар имаме традиционно силен износ на тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия и вина.