Просветният министър Красимир Вълчев заяви пред „бТВ“, че няма никаква опасност деца да се отнемат от родителите си.

Още от началото на учебната година в Министерството на образованието и науката са постъпили множество сигнали от страна на родители, които касаят разпространените фалшиви новини.

По думите му няма как да се случват тиражираните факти, че децата ще бъдат извеждани от семействата си, дори и при сянка на съмнение от страна на социалните служби.

Вълчев добави още, че най-проблемните в случая са „обособени квартали” и училищата в тях. Неверните слухове лесно се разпространили през различни канали на социалните мрежи и бързо станали популярни и всяло страх у родителите.

Като може би най-фрапиращ случай Красимир Вълчев посочи истерията, която се разрази в град Сливен, където хората буквално предприеха крайни мерки, като спиране на децата от училище.

Имало е и не малко проблемни ситуации и в редица други градове, сред които Пловдив, Асеновград, Пазарджик. Общото в случая е, че става въпрос за сравнително необразовани хора, които лесно поддават на манипулация.

Всички деца са върнати в училище

Красимир Вълчев поясни, че след светкавична реакция и пояснения от страна на служителите му, още на втория ден са се върнали в клас около 60% от децата и очаква днес вече процентите да са 70, което е средната посещаемост в тези училища.

Според него може спокойно да се направи връзка между хората, които стоят в масираните атаки в настоящата ситуация и тези, които са регистрирани във връзка с протестите, които възникнаха срещу Стратегията за детето, която в крайна сметка не беше приета.

Опит да се манипулира обществото

Министър Вълчев изтъкна, че не може да се говори за отнемане на деца и тези твърдения той определи като „Груба лъжа, манипулация, която достигна до такива размери, граничещи с опит да се разруши образователната система”.

В телевизионния ефир министърът използва случая да коментира и новината от село Яна, при който учителка удари с чин дете.

От страна на МОН се извършва проверка, която трябва да установи дали е имало и други посегателства над децата.

Конкретната проява Красимир Вълчев определи като силно притеснителна и поясни, че наказанието за тази проява е дисциплинарно уволнение.