Протестите в София са ясни – да погледнем към страната

"Всеки има право на протест, но не бива от това да страдат обикновените граждани" – около това се въртя мнението на Живко Тодоров – член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кмет на град Стара Загора.

"До този момент не съм разговарял с хората, които протестират на пътя към АМ "Тракия" край Стара Загора. защото той е от републиканската пътна мрежа и доколкото знам, полицията се съмнява, че протестиращите искат да блокират магистралата. Бих могъл да съм посредник в диалога и днес смятам да го сторя” – каза още Тодоров.

"Днес смятам да говоря с протестиращите и да се опитаме да намерим някакъв нормален диалог”, каза още той. Всеки има право на протест, но не бива от това да страдат обикновените граждани. Не е правилно да има такава ескалация и да се блокира цялата държава.” – повтори още веднъж кметът на Стара Загора.

"Съдебната система трябва да бъде независима. Считам, че в момента, с определени условности, това се получава. Виждате, че и в кабинета "Борисов” имаше много арестувани министри и в крайна сметка привлечени като обвиняеми", посочи още кметът на Стара Загора.

"Повдигат се обвинения, правят се проверки и именно това е нормалният начин на функциониране на демокрацията", каза той.

„В диалога от последните седмици се казаха много неща и много политици стигнаха до крайности. Тези крайности трябва да бъдат забравени и да се даде крачка назад, защото предстоят много тежки месеци на икономическа, здравна и политическа криза.", категоричен бе Живко Тодоров.

Ами записите на Борисов

Тодоров бе запитан относно записите, за които се смята, че са на премиера Бойко Борисов. Тодоров коментира категорично:

"Трябва да се направи проверка и да се установи дали са истински, кой ги е правил и т.н. Ако премиерът беше в зависимост, тези записи нямаше да излизат”.

"Според мен всеки политически опонент би имал интерес да пусне тези снимки или записи, независимо откъде ги има. Мен не ме интересува кой го е записвал, това е в сферата на клюките", каза още Тодоров.

Протестите около Хасково продължават

Още нещо, което трябва да се каже по темата е, че протестът на пътя Хасково - Стара Загора ще продължи и днес. Недоволните от управлението са там от петък след един неуспешен опит да затворят магистрала "Тракия".

Исканията им остават същите - оставка на главния прокурор и на премиера на България. Протестиращите са абсолютно категорични, че няма да се откажат, докато не бъдат чути.

„Опитваме се да намерим решение на абсурдната ситуация. Искахме да проведем диалог с всички отговорни институции за това кой може да обезпечи нашето преминаване през детелината. Свикахме пресконференция. На нея не дойде нито областният управител, нито органи на реда. Отстъпихме от това да не блокираме магистралата, а само да преминем през нея”, каза една от протестиращите жени там.