Българите продължават да искат промяна, но не държат задължително на предсрочни избори. Протестите като цяло се подкрепят активно, макар и да няма пълна увереност, че ще успеят.

Това сочат данните от последното проучване, проведено от една от най-големите ангеции за проучвания.

„Изследването е направено в периода между 22 и 24 юли. Анкетирани са 800 души по метода на телефонното интервю. То обаче не отразява последните развития от протестите и последния разговор, за който се смята, че е на министър-председателя Бойко Борисов. Такъв тип сондаж може да даде основната структура на мненията по определени въпроси и да породи хипотези за размисъл”. Така обясни последното проучване на „Галъп Интернешънъл” в ефира на „Здравей, България” социологът Първан Симеонов.

„Протестите за оставка продължават да се подкрепят. Преди седмица показахме, че 58% са за оставка, а сега процентът изглежда сходен – 59”, уточни социологът в допълнение.

„В същото време обаче, когато стане въпрос за предсрочни избори, мненията се разделят. Превес има нежеланието. Това, най-общо казано, означава, че генерално има напрежение срещу властта в България, а протестите се подкрепят, но когато стане дума за предсрочни избори има неохота”, добави Симеонов.

Обществото ни, обаче, успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки.

Коронавирусът може да се слее с грипа

По думите му двете заболявания се различават много трудно

„Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип”. Това заяви в студиото на доц. д-р Спас Спасков. По неговите думи двете заболявания се различават доста трудно.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица.

„Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни", поясни доц. д-р Спасков.

Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла изключително добре.

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните", обясни доцентът.

Спасков смята, че през септември броят на заразените ще намалее

„Тогава обаче ще се появи друг проблем - ще се смеси коронавируса с други грипни заболявания", каза още специалистът.

Той поясни, че колкото е по-голямо количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски.