Евродепутатът на България обясни подробно своето мнение относно случващото се в България през последните дни. Хубавото е, че разговорът между коалиционните партньори не е нарушен.

„Всяко едно правителство трябва да бъде винаги готово да подаде оставка, ако има причина за нея. Причините това правителство да не го прави са много. Голяма част от протестиращите меко казано не харесват Бойко Борисов. Oпитът му да им се хареса е политическа грешка”. Това заяви пред медиите евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той обясни подробно, че разговорът между коалиционните партньори не е нарушен

„Г-н Борисов се извини, че не бе предупредил Валери Симеонов за поисканите оставки на министри от кабинета”, заяви Джамбазки.

„Ние винаги сме имали абсолютно последователна позиция по отношение на ДПС. Тази политическа сила е противоконституционна. Тези, които сега протестират срещу ДПС, свиваха гнусливо устни и твърдяха, че ние сме хора, които не разбират либералния характер на тази партия”, обясни евродепутатът.

Той напомни и „историческото споразумение”, сключено между представители на сегашната партия „Демократична България” и ДПС. „Те пиха кафе заедно и това беше исторически компромис. Тогава лидер на ДПС бе Лютви Местан”.

Евродепутатът категорично коментира и студения резерв

„Винаги сме имали своята позиция против него. Времето му дойде. Най-сетне ГЕРБ разбраха, че не трябва да се правят компромиси с ДПС”.

Джамбазки изрази своето мнение по отношение на оценките от различните институции.

Позицията на Американското посолство относно ситуацията в страната се отнася много повече към газопреносните мрежи, отколкото към върховенството на закона.

„Това е техен геополитически интерес и те си го следват. По-скоро казаха, че не искат да се строи една от тръбите, а да се построи другата”, посочи той.

„Аз не виждам друга възможна политическа конфигурация, която да има нашите идеи. Не мога да си представя управление с Българска социалистическа партия или Движението за права и свободи.“

„Няма как да се случи. Коментарите по отношение на съдебната власт не са работа на политици.“ – допълни още евродепутатът относно ситуацията.

Как ГЕРБ и БСП приемат готовността на президента за съставяне на служебен кабинет

„Никой не може да бъде изненадан от една конституционна възможност. Тя не бива да нито да се анатемосва, нито да поставя под сериозни условия, при такова напрежение в страната. Упорството вече трета седмица никой да не се вслуша в истинския дневен ред на нацията, който се явява пред нас с протестите, неминуемо ще доведе до необходимостите, които Радев посочи.“

Така депутатът от БСП проф. Георги Михайлов коментира готовността на държавния глава за съставяне на служебен кабинет.