За пореден ден продължават протестите в иранската столица Техеран, повишавайки напрежението върху властта в ислямската република, на фона на признанието на правителството, че е свалило украинския самолет по погрешка, предава британската информационна агенция Reuters.

„Те лъжат, че нашият противник е Америка, докато той е точно тук“, скандира една от групите протестиращи пред университет в Техеран, както се вижда от видео пост в социалната мрежа „Туитър“.

От други постове се виждат демонстрации пред сградата на друг университет, както и група протестиращи, насочили се към „Площада на свободата“ в Техеран. Съобщава се и за протести в други ирански градове.

Какво разпали протестите

В събота, 11 януари, правителството на Иран призна, че армията по погрешка е свалила украинския самолет в сряда, в който загинаха 176 души, точно по време на иранските нападения върху американски бази в Ирак.

Украинският самолет беше свален буквално минути след като излита от летището в Техеран. Много от хората на борда са били иранци с двойно гражданство, докато 57 души са притежавали канадски паспорти.

Признанието от страна на иранското правителство предизвика негодуванието на жителите на Техеран и разпали сериозни протести през уикенда.

Жители на столицата са заявили пред „Ройтерс“, че полицията е била на улиците в неделя, 12 януари, и е използвала сила.

Някои от протестиращите сред „Площада на свободата“ първо призоваха полицейските сили да се присъединят към тях, след което насочиха гнева си към властите, скандирайки антиправителствени лозунги, включително „Долу диктатора“, насочени към върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Властта се оправда с „човешка грешка“

Президентът на Иран Хасан Роухани се извини за свалянето на самолета, наричайки го „ужасяваща грешка“.

Хосейн Салами, ръководител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, заяви че „ние сме по-разочаровани от всеки друг по отношение на инцидента“, цитиран от държавните медии в страната.

Високопоставен командир в Революционната гвардия на Иран добави към публичното недоволство, заявявайки че още в деня на свалянето на самолета, той е съобщил на властите, че иранска ракета е ударила самолета.