Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че ако Иран продължава да нарушава сключеното през 2015 година ядрено споразумение, ислямската република може да се сдобие с ядрена бомба в рамките на следващите 1-2 години, предава руската информационна агенция „Sputnik“.

„Ако те продължат да нарушават споразумението от Виена, тогава да, в сравнително кратък период от време, между 1 и 2 години, те могат да имат достъп до ядрено оръжие, което не е (приемлива) опция“, заяви Льо Дриан пред немското радио „RTL“.

Днес има насрочена извънредна среща на външните министри на Европейския съюз за намиране на начин за насочването на САЩ и Иран далеч от пътя на конфронтацията, включително и обсъждане на въпросите за разработката на ядрени оръжия.

Иран продължава да не спазва ядреното споразумение

Преди няколко дена Иран отново заплаши, че ще предприеме следващите стъпки за отдалечаване от ангажиментите си към ядреното споразумение, чието официално наименование е „Съвместен всеобхватен план за действие“.

От Техеран настояха, че мярката ще бъде приложена, в случай че европейските му партньори се провалят в спазването на собствените си ангажименти. Това бе заявено от секретаря на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шахмани.

На 5 януари в изявление Иран обяви, че прекратява остатъчните си ангажименти към ядреното споразумение от 2015 година, по силата на което ислямската република е освободена от икономическите санкции на Запада в замяна на отказа ѝ от развитието на ядрената си програма.

Страната обяви, че ще започне отново да обогатява уран за техническите си нужди и че това ще се случи по „мирен“ път.

Въпреки това, Западните сили изразиха своите притеснения относно това действие, начело с британския външен министър Доминик Рааб, който отбеляза, че ще гледа „тежко“ на това, което очаква иранското ядрено споразумение, след отказа на Техеран да изпълнява ангажиментите си по него.

Малко след коментарите на Рааб, президентът на Иран Хасан Роухани повдигна въпроса в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, заявявайки твърдо, че страната му търси начин за засилване на ядреното споразумение, като последният ѝ ход за отказ от спазване на ангажиментите е нужен за създаване на баланс в споразумението.