В обръщението си към нацията, след ракетните нападения на Иран срещу американски военни съоръжения в Ирак в сряда, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще обяви нова порция от санкции срещу Техеран, както и че иска НАТО да засили своето участие в Близкия Изток, предава руската информационна агенция „Sputnik“.

От своя страна, НАТО обяви, че се съгласява на призива на Доналд Тръмп за „по-голямо участие“ в Близкия Изток.

Малко след обръщението към нацията, американският президент е провел телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в който е било обсъдено „развитието в Близкия Изток“.

Според американския вестник „The Hill“ това е доказателство за по-голямата роля, която военният алианс може да изиграе, допринасяйки за „стабилността“ в региона.

„Президентът е поискал от генералния секретар на НАТО да се увеличи участието на организацията в Близкия Изток. Двамата са се съгласили, че НАТО може да допринесе повече за регионалната стабилност и борбата срещу международния тероризъм“, се казва в изявление след разговора, предадено от заместник-говорителя на Белия дом Джъд Диър.

Реакцията на САЩ след иранските удари

В сряда Доналд Тръмп се обърна към американската нация, след извършените ракетни нападения над американски военни бази в Ирак, на фона на заканите за „отмъщение“ за убийството на висшия военен генерал Касем Сюлеймани, които мюсюлманската държава отправи.

Макар и медийните доклади да предполагаха някакви щети и жертви в следствие на удара, Тръмп твърдо заяви, че няма пострадал американски военен персонал в нападенията над Ербил и въздушната база Ал Асад, в която се намират силите на международната коалиция.

По време на речта си, Доналд Тръмп поддържаше тезата, че убийството на Сюлеймани е било от отбранително естество и целта му е била предотвратяването на нови нападения, планирани за 4 януари.

Президентът също така изтъкна, че САЩ ще наложат нови „мощни икономически санкции“ срещу Иран в отговор на нападенията.