Иран изстреля ракети, насочени към водените от САЩ военни сили в Ирак в ранните часове на 8 януари, във връзка с американския удар с дрон, който покоси иранския генерал Калем Сюлеймани, предава британската информационна агенция Reuters.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви, че ракетното нападение е „шамар по лицето“ на САЩ и че американските военни трябва да напуснат региона. Хаменей заяви това по време на събиране на ирански граждани, които скандираха „Смърт за Америка“.

Иранската държавна телевизия обяви, че Техеран е изстрелял 15 ракети, насочени към американски цели.

По информация на американските военни, поне две иракски съоръжения, приютяващи персонал на водената от САЩ коалиция, са били нападнати около 01:30 часа иракско време. Ирак обяви, че изстреляните ракети са 22.

Какви бяха реакциите

Ирански официални лица обявиха, че Техеран не желае война и че неговите удари „завършват“ отговора на убийството на Касем Сюлеймани. Иранската телевизия показа и кадри на граждани, празнуващи нападението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че към момента тече оценка на жертвите и щетите от ракетните удари, както и че ще направи изявление в сряда сутрин.

В социалната мрежа „Туитър“ американският президент беше лаконичен, единствено заявявайки, че „Всичко е наред!“.

Според различни източници, ранните индикации сочат, че няма американски жертви, докато някои официални лица във Вашингтон отказаха коментар по темата.

Държавната телевизия на Иран обяви, че 80 „американски терористи“ са били убити, както и че хеликоптери и военно оборудване на САЩ са били засегнати.

Германия, Норвегия, Полша и Дания обявиха, че никой от техните войници в Ирак не е бил засегнат. Великобритания, която също разполага със свой персонал в Ирак, осъди иранското действие.

Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман заяви, че атакуваните обекти са въздушната база „Ал-Асад“, както и няколко съоръжения в Ербил, Ирак.

„Докато оценяваме адекватно ситуацията и нашия отговор, ще предприемем нужните мерки за защита на американския персонал, съюзници и партньори в региона“, добави Хофман.

Иран е готов да нанесе още удари

Иранската телевизия цитира официално лице от офиса на върховния лидер Али Хаменей, който заяви, че ракетните нападения са били „най-слабия“ отговор, от предварително подготвените сценарии за ответен удар.

Телевизията цитира и друг свой източник, който твърди, че Иран е подготвил още 100 потенциални цели.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че Иран „предприе и извърши пропорционални мерки за самозащита по силата на Член 51 от Хартата на ООН“.

„Ние не желаем ескалация или война, но ще защитим себе си срещу всякакъв вид агресия“, добави още той в пост в социалната мрежа „Туитър“.