Има „отчаяна нужда“ от прилагането на практични начини за подобрение на отношенията със Северна Корея, заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин, добавяйки, че е готов да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун колкото пъти е нужно, предава Reuters.

Южнокорейският държавен глава заяви, че съжалява за липсата на прогрес в преговорите през изминалата 2019 година.

По време на ежегодната си новогодишна реч в столицата Сеул, Мун призова за нови преговори с Ким Чен-ун и обеща да продължава да работи за поддържането на комуникацията между САЩ и Северна Корея.

„Във времена на застой в преговорите между САЩ и Северна Корея – а ние дори смятаме, че междукорейските отношения направиха стъпка назад – ние се намираме в отчаяна нужда от практични начини за подобряване на междукорейското сътрудничество“, посочи Мун Дже-ин.

Той също така добави, че ще продължи да работи за подновяването на работата на индустриалния комплекс „Кесон“, както и пътуванията до планината Къмгансан. Мун спомена и темата за граничното сътрудничество, без обаче да дава допълнителни подробности.

Според южнокорейския президент, съвместното провеждане на Олимпийските игри през 2032 година би било наистина обединително събитие, както и завършването на междукорейската железопътна линия.

„Искаме да създадем епоха, в която разделението вече не е спънка по пътя на мира и просперитета за Южна и Северна Корея“, посочи Мун.

Студеното отношение на Северна Корея

Към момента Северна Корея е неотзивчива към последните опити за преговори от страна на Сеул и проектите за сътрудничество между двете съседни държави попаднаха в застой, на фона на международните санкции, които пречат на повечето бизнес инициативи със Северна Корея.

Пхенян вече изрази своето негодувание към това, което нарича „липса на гъвкавост от страна на САЩ“. В същото време официалните лица във Вашингтон твърдят, че в Пхенян трябва да предприемат по-конкретни стъпки за ядрено разоръжаване и прекратяване на програмите си за балистични ракети, преди санкциите да бъдат премахнати.

„Импулсът в разговорите между САЩ и Северна Корея трябва да продължи“, посочи Мун. „Провокациите и заплахите не помагат на никого“.

Малко преди Нова година, севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че планира по-нататъшно развитие на своите ядрени програми и създаването на „ново стратегическо оръжие“ в близко бъдеще, макар и да даде знак, че все още има възможност за диалог със САЩ.

Според Мун Дже-ин, сигурността и просперитета на Корейския полуостров зависят от разрешаването на международните спорове, но двете Кореи могат да постигнат прогрес единствено чрез сътрудничество. „Предлагам Южна и Северна Корея да съберат главите си“, добави още той.