Американският конгрес ще гласува резолюция през тази седмица за ограничаване на военните пълномощия на президента Доналд Тръмп във връзка с ескалиращото напрежение между САЩ и Иран.

Това заяви говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси в писмо, изпратено до демократите в Конгреса, предава ТАСС.

Резолюцията „препотвърждава отдавна установените контролни отговорности на Конгреса, като задължава, в случай на непредприемане на по-нататъшни действия от страна на Конгреса, военните враждебни действия на администрацията насочени към Иран да бъдат прекратени в рамките на 30 дена“, пише Пелоси в своето писмо.

Писмото идва на фона на разполагането на допълнителни войски в Близкия изток от страна на САЩ, след като американски въздушен удар покоси иранския военен командир Касем Сюлеймани.

Както Нанси Пелоси пояснява, „администрацията на (Доналд) Тръмп проведе провокативен и диспропорционален военен удар, насочен към високопоставени ирански военни лица. Това действие застраши нашите служители, дипломати и всички други (граждани), рискувайки сериозна ескалация на напрежението с Иран“.

Какво точно се случи

На 3 януари, генерал Сюлеймани, главата на елитните сили „Ал Кудс“, част от Революционната гвардия на Иран, беше убит в следствие на въздушен удар в Международното летище на Багдад.

Според американската администрация, операцията е с отбранителен характер, тъй като е била насочена към защита на американските войници, разположени в Близкия изток.

Вашингтон смята, че нападенията, планирани от иранския генерал, са могли да доведат до смъртта на стотици американски и иракски граждани.

След атаките, Върховният съвет за национална сигурност на Иран се закле, по време на извънредна сесия, да изиска „жестоко отмъщение“ върху онези, отговорни за убийството на Сюлеймани, обвинявайки САЩ за нападението.

По време на телефонен разговор с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф определи атаката като акт на тероризъм от страна на САЩ.

В своя официален профил в социалната мрежа „Туитър“, американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да отправят (военен) удар срещу Иран като отговор на всякакви възможни нападания над американски граждани или съоръжения.

Тръмп също така посочи, че не е сметнал за нужно да уведоми Конгреса на САЩ в случай на подобни действия срещу Техеран.