Граждани на София се събраха на протест срещу промените в движението и паркирането по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Столична община се опитва да въведе от няколко дни тези промени, а реакциите на гражданите са противоречиви.

На протеста вчера присъстваха около 200 души, а блокирано за повече от час беше кръстовището на "Патриарха" с "Фритьоф Нансен“. Протестиращите носеха плакати с призиви да се върнат паркоместата и скандираха „оставка“. Бурните реакции и желаната оставка бяха насочени към кмета на столицата Васил Терзиев и срещу общинските съветници от "Спаси София“.

Според хората новата организация на движението ще създаде още повече трафик

Новата организация на движението по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” се превърна в повод за дискусии и спорове в последните дни. Недоволстващите по темата преобладават и са на мнение, че тези промени ще доведат до повече проблеми с трафика и паркирането.

Активните ленти за придвижване на автомобили по бул. "Витоша" вече са две, а останалите са предназначени за косо паркиране. Също така в проекта е заложено изграждането на бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение и една за спиране. Всичко това предизвика смут за живущите в района.

Те твърдят, че новата организация на движението и паркирането ще се превърне в повод за големи задръствания и движението ще става още по-трудно и бавно. Хората имат проблем и с косото паркиране, тъй като за да се осъществи всеки влизащ и излизащ от паркомястото ще трябва да направи маневра, с която ще се окаже в отсрещното движение.

Заместник-кметът по транспорта в Столична община Илиян Павлов се изказа по темата с косото паркиране, като обясни, че това е единственият законен начин за паркиране. Той заяви, че това е и най-безопасният вариант, тъй като при този тип паркиране има видимост при всяка маневра.

Въпреки това хората, които живеят в района заявиха категорично, е протестите няма да спрат, докато не се обърне внимание на исканията им и този ремонт не спре. В района на протестите има засилено полицейско присъствие и се образуват задръствания от автомобили и тролеи на градския транспорт.

От Столична община казаха, че протестиращите са се срещали с кмета Васил Терзиев и този проект е създаден, за да бъде улеснено движението. Живущите в района дали положителното си мнение преди да влезе проектът в сила, а в последствие се оказали недоволни от промените.