На вчерашния ден – 6 май, отбелязахме Деня на храбростта, празника на Българската армия, Гергьовден и втория ден на Великден. Честванията на празника в София протекоха с водосвет на бойните знамена и знамената – светини, а три изтребителя МиГ-29 направиха параден полет над града, пред паметника на Незнайния воин. Пред паметника бяха изпълнени и 20 артилерийски салюта.

В честването на празника участваха президентът, който е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили – Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, адмирал Емил Ефтимов, който е началник на отбраната, както и висши офицери от Българската армия.

Тази година за честването на празника не се проведе военен парад, тъй като денят на Българската армия съвпадна с втория ден на Великден. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов се изказа по темата, че тъй като има съвпадение на празника с втория ден на Великден, ще се даде приоритет на общонационалното честване на Великден. Според служебния министър хората първо трябва да отдадат почит на Бог, а след това на служебните задължения.

Припомняме, че миналата година по повод празника за 6 май, 60 бойни машини преминаха през центъра на столицата. Военният пара за пръв път бе проведен през 2019 г., през следващите години липсваше такъв, заради наложените мерки поради пандемията с Covid-19.

Тържествата продължиха пред сградата на президентството

Тържествата за 6 май продължиха пред сградата на президентството, като там се извърши смяна на почетния гвардейски караул. В церемонията за празника участваха и ученически отряди от страната, а най-малките участници също бяха облечени в униформи на гвардейци.

Военният министър Атанас Запрянов също каза, че ако догодина има военен парад, можем да станем свидетели на полета на първите изтребители F-16. Запрянов сподели, че седем от самолетите са в различна фаза на монтаж, а първите два се очаква да бъдат предоставени през предстоящата есен. Също така изрази мнение, че дължим на българските летци създаване на модерна инфраструктура, каквато е стремежът скоро да се изгради.

Бурно честване на 6 май се проведе и в морската столица – град Варна, където бе издигнат националният флаг и корабите и във военноморската база бяха разцветени с флагове. Също така тази година по традиция за празника, Военноморският музей във Варна обявява Ден на отворените врати, като беше безплатно за посещение за всеки, желаещ да влезе.

Хиляди българи бяха част от празника, а освен в София и Варна, 6 май се отбеляза още в редица големи български градове, с шествия, концерти и много забавления за малки и големи.