Великден наближа, а с неговото наближаване идват и моментите за времето, прекарано с близките ни хора, боядисването на яйца и хапването на козунак. Козунакът със своята сладост и пухкавост е сред любимите печива на мнозина. Той е и най-популярното ястие, приготвяно за Великден и асоцииращо се с празника.

Седмицата преди Великден се нарича „Страстна седмица“ и точно тя е периодът, през който протича подготовка за празника. Козунакът може да се прави в определени дни от тази седмица. Подходящи дни според християнската традиция за приготвянето на козунак са дните сряда, четвъртък и събота. Сряда и събота се наричат Велика сряда и Велика събота, а в петъчния ден от седмицата не е препоръчително да се прави козунак и да се боядисват яйца, тъй като е „разпети петък“ и е отреден, като ден за траур на християните.

Също така според традицията, приготвянето на козунака трябва да започне след почистване на дома. Ако се чудите от къде идва традицията за приготвяне на козунак и как да си направите домашен, вкусен козунак, ние ме ви приготвили цялата нужна информация.

Традицията на козунака за Великден

Козунакът е символ на Великден в много държави и култури и представлява обреден хляб, символ на тялото на Иисус Христос. В християнството и в юдеизма, козунакът се свързва с благоразположението и плодовитостта, а в българската традиция месенето на този сладък хляб е свещен действие и ценен ритуал.

Приготвянето на козунак в България е част от традициите и трапезата на празника от началото на 19-ти век. Преди този период българите са приготвяли обреден хляб за Великден - кулак, пармак, кравай.

Козунакът е част от градската култура и светската мода, историята му започва от 17 век, когато французите започват да го приготвят, а с годините традицията се пренася в цяла Европа. В родината на козунака – Франция, това сладко печиво е известно, като бриош.

За да приготвите този вкусен, ароматен хляб за празника е важно да отделите време и внимание на всяка една стъпка от процеса и да имате желание и търпение, за да получите перфектен резултат.

Рецепта за перфектния великденски козунак

За да приготвите перфектния козунак за Великден трябва да си отделите повече време, защото изисква доста месене. По правило идеалният козунак трябва да е пухкав и голя по обем, да има златист-кафява коричка, а отвътре да е „на конци“.

За целта ви трябват следните съставки:

500 гр. брашно;

100 гр. захар;

100 гр. масло;

2 яйца;

1 суха мая;

100 мл. прясно мляко.

Трябва да започнете с разтапянето на маслото, като може да го оставите да омекне на стайна температура. Докато маслото омеква смесете брашното, захарта и маята в голяма купа и направете „кладенец“ в средата им, в който да разбиете яйцата и да добавите маслото и млякото. След това замесете гъсто тесто и го оформете в топка. За да се получи идеално тестото трябва да се меси максимално дълго време, а стаята, в която го месите трябва да е топла.

След като тестото е готово го покрийте с кърпа и го оставете да втаса от 1 до 4 часа. Имайте предвид, че колкото по-дълго втасва, толкова по-добре ще се получи козунакът. Затова, ако имате достатъчно време го оставете около 4 часа.

След като тестото е втасало, го оформете в желаната форма и го поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или докато стане златист.

В козунакът може да добавите и стафиди, шоколад или локум, ако обичате да е по-сладък. Спазването на тази проста рецепта и отделянето на достатъчно време, усилия и влагането на любов и желание, ще ви осигури уникално вкусно традиционно ястие за празника, с което да зарадвате себе си и близките си хора.