Според Библията последната седмица от живота на Иисус Христос се нарича Страстната седмица. Тази седмица още е наречена седмицата на страданията. Всеки ден от седмицата се нарича Велик, освен Разпети петък и според Библията християните трябва да спазват традициите отредени за всеки един ден.

В Библията е посочено, че през тази седмица християните трябва да се замислят за своите грехове, за подвига на Иисус Христос и за жертвата, която той е направил в името на човечеството.

По време на страстната седмица се спазват и най-строгите пости. През тези 7 дни най-вярващите християни ходят на богослужения сутрин и вечер, от което произлиза и народното име на седмицата – „молебна неделя“.

Традиции през страстната седмица по дни

През всеки ден от Страстната седмица се извършват специални църковни служби и традиции. Седмицата започва с Велики понеделник. На този ден Иисус влиза в Йерусалимския храм, от където той изгонва търговците с мотива, че храма е дом за молитви. Според православната традиция Велики понеделник е ден за подреждане на къщата. Тази рутинна дейност се прави със символичен характер – за здраве.

Следващия ден от седмицата е Велики вторник. В библейския разказ се говори как Христос изобличава фарисеите, садукеите и книжниците и проповядва в храма своите последни нравствени наставления. Според православната традиция на Велики вторник трябва да изхвърли боклука от къщата и да се отървем от всичко излишно. В славянските обичаи се започва подготовка за празничната вечеря.

Велика сряда е ден, на който се случат много събития според Библията. Христос е във Витания, където е посветен от покаяла се грешница, за която се смята, че е Мария Магдалена. На този ден също Юда Искариотски решава да предаде Христос за 30 сребърника. Традицията повелява, че Велика сряда е ден за леко почистване. В сряда се купуват великденските яйца.

Велики четвъртък започва след залезе на слънцето в сряда вечер. През тази вечер се провежда Тайната вечеря, по време на която казва пред своите ученици, че един от тях ще го предаде. Традицията за Велики четвъртък повелява, че през този ден трябва да се освободим от всички негативни мисли и негодувания. Започва боядисването на яйцата и месенето на козунаците.

Петият ден от седмицата е по-специален и се нарича Разпети петък. Това е денят, в който започват великите страдания на Христос след разпъването му на кръст. Разпети петък е най-тъжния ден от Страстната седмица. Спасителят издъхва от тежки мъки.

На този ден се спазва строг пост. Някои вярващи напълно отказват приема на всякаква храна. Също така трябва да се въздържаме от тежка работа, а денят се приема като време за размисъл.

Велика събота е предпоследния ден от седмицата. Това е денят за погребение и оплакване на Христос. Тялото му е поставено в гроб, който после е запечатан, а пред него остава стража да пази. На този ден се месят и пекат обредни великденски хлябове. В някои места от страната се боядисват яйца. Велика събота се нарича Душна събота на някои места. Според обичаите на този ден жените посещават гробове на починали близки и раздават яйца и варено жито за душите на мъртвите.