Без дебати депутатите приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Законопроектът осигурява въвеждане на единна информационна система на съдилищата и функционирането на Единния портал за електронно правосъдие.

От БСП заявиха, че ще гласуват „въздържали се“ заради опасения, свързани с бързината на съдебното производство, и ще внесат предложения преди второто четене.

Смиляна Митова от левицата заяви:

„Ние подкрепяме философията и духа на закона на промените в ГПК и НПК.

На комисия сме гласували „въздържали се“ и така ще гласуваме и днес поради това, че някои от нормите, особено тези, които засягат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, вместо да решат проблемите с бързината на правосъдието мисля, че ще създадат нови промени."

С промените се предоставя възможност участниците в съдебното производство да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително така да бъдат уведомявани за определени процесуални действия.

За да се случи реформата, всички адвокати трябва да се регистрират в Единния портал за електронно правосъдие до 6 месеца след влизането в сила на закона.

С промените в Гражданския процесуален кодекс се правят и изменения в Закона за здравето, с които се прецизират процедурите по задължително настаняване и лечение. Заедно с това ще се предоставя възможност на лицето, чието настаняване се иска и чрез видеоконферентна връзка, ако е обявено извънредно положение, епидемия или друго форсмажорно обстоятелство.

Това ще важи и при гледане на мярка за неотклонение.

През това време престъпленията не спират

Вандал унищожи коледната украса в Тервел.

„Това стана само ден след поставянето ѝ.”, съобщи пред медиите заместник-кметът на града Дияна Илиева.

Общински охранителни камери са заснели свирепия към украсата нарушител, който необезпокоявано се разхожда около фигурите на Снежанка и Дядо Коледа, които целенасочено уврежда. Инцидентът се случва в 3 часа през нощта.

На видеото се вижда и как мъжът, в очевидно нетрезво състояние, дърпа и светлинните гирлянди около двата фонтана на града.

Кой пуска сигнала

За случая е сигнализирано в полицията, която вече е задържала 28-годишен мъж.

„Доколкото съм информирана той не си спомня нищо.”, заяви зам.-кметът на града. По думите ѝ нарушителят може да бъде наказан за нанесените щети само в рамките на Наказателния кодекс.

Украсата е направена от електротехниците на Община Тервел, които отделили от свободното си време през почивните си дни, за да я издигнат. Фигурите на Снежанка и Дядо Коледа пък са дело на образователни медиатори в града.

„За нас тази украса има сантиментална стойност и затова е още по-ценна за нас”., посочи Илиева.