Според действащата Конституция, разглеждането на проекта на ГЕРБ за нов основен закон ще продължи между 2 и 5 месеца. Това обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Внесеният проект за нова конституция на ГЕРБ осигурява поне 2 месеца Народното събрание и правителството да действат в някакъв относителен комфорт, ако това, което се случва около тези сгради, е комфортно като обстановка”, коментира професорът.

Какво казва действащата Конституция

Той обясни, че от 2 септември до 2 ноември няма да се разглежда внесеният проект, защото така постановява глава 9 от действащата Конституция.

„На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането на проекта. Това разглеждане може да продължи цели 3 месеца.

Конституцията определя период от не по-малко от 2 месеца и не повече от 5 месеца, в които трябва да бъде разгледан внесеният проект за конституция.”, обясни проф. Киров.

Според него, до момента ДПС са се показали като системна партия и щом са казали, че няма да гласуват за свикване на Велико народно събрание, най-вероятно няма да се отметнат от думата си.

„Тоест подкрепа на проекта за решение за свикване на ВНС въз основа на стартираната процедура по глава 9, това е кажи речи мисия невъзможна”, смята проф. Киров.

„Целта е правителството да не подава оставка, за да може евентуално да се стигне до март месец догодина за редовните избори. Има юридически техники, с които това би могло да стане. Втората голяма цел на ГЕРБ е да не допусне служебно правителство, назначено от президента”, каза проф. Киров.

„Дори да се стигне до импийчмънт, някой си мисли, че ще има нови избори за президент. Ако някой от ГЕРБ харесва повече вицепрезидента Илияна Йотова за президент, в рамките на мандата, който им остава, нека да опита”, заяви проф. Киров.

Какво означават сблъсъците от сряда

„Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог. Ясно е, че има тежка криза на легитимността.

Важно е, обаче, да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите.

Тази криза минава през поредната фаза“. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова.

„Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ“, каза политологът проф. Анна Кръстева.