Гръцките власти удължиха всички ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 19 април. Всички, които пристигнат в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), задължително минават седемдневна карантина.

Туристите трябва да предоставят отрицателен тест за COVID-19. Те могат да бъдат проверявани на случаен принцип с бързи тестове.

Ако дадат положителен резултат още на границата – хората биват връщани веднага. Ако резултатът от PCR теста, който излиза ден по-късно, е положителен, а проверените са вече на територията на страната – те биват настанявани в хотели, а разходите се поемат от гръцката държава.

Всеки турист трябва да има задължително генериран QR код при влизането си на гръцка територия. Глобите за липса на поставена маска, която е задължителна и на открито, и на закрито е 300 евро. За нарушаване на карантината пък глобата е 5 хиляди евро.

Смъртта на родилка предизвика разследване

Назначиха поредна проверка след смъртта на родилка. Тя беше разпоредена от здравния министър в късния следобед вчера.

Ще бъде извършена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. 28-годишната майка, заразена с вируса, е починала в Сливенско.

Бебето ѝ е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта.

България застарява прогресивно

България се топи и застарява. Изводите са на националната статистика.

Числата показват, че през 2019 г. населението ни е наброявало 6,951,482 души. Година по-късно сме с близо 35,000 души по-малко.

Данните сочат още, че у нас се раждат по-малко деца. През 2020г. са проплакали 59,086 бебета, а година по рано броят им е бил с близо 2,500 повече.

След всичко дотук, расте и смъртността. Броят на починалите за една година се е увеличил със 17 процента.

А повишената смъртност в комбинация с намалена раждаемост ни прави застаряваща нация, в която хората, които работим и плащаме данъци сме със 17,000 по-малко само за една година. Село Правда няма казус с демографията. Пълно е с млади хора.

„Децата се раждат, но ходят на училище в Горна, защото тук няма, но като цяло селото е пълно с млади хора.”, твърди кметът на село Правда Венета Василева.

Тенденцията е от последните години, но още преди 20 лета затворили училището и детската градина.

„Съсипаха училището, детската градина…. има кореняци, които останаха.”, заяви уредника на църквата в селото Милка Цветкова.