„ГЕРБ се утвърди като дясната партия в България и тепърва ще бъде фактор в българския политически живот. За да бъде устойчива една партия, тя трябва и да бъде и в опозиция, когато се налага.

ГЕРБ е изградила подобен капацитет и стои добре и в чужбина". Това заяви пред медиите Даниел Митов, който е депутат от бъдещата парламентарна група на ГЕРБ-СДС.

„Като победител на изборите, сме длъжни да направим усилие и да съставим кабинет. Дължим го на българските избиратели.

При всички положения ще направим опит. За мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за премиер.", коментира Митов.

Партиите трябва да могат да отстъпват една на друга определени позиции, за да има баланс в Народното събрание, уточни депутатът.

„Този парламент е много сложен. Иска ми се всички партии да започнем да си говорим нормално.

Една държава не се управлява с крясъци. Истината е, че в българската парламентарна традиция всеки път, когато най-голямата партия, бъде заобикаляна, нещата не приключват добре.", каза още Митов.

„Държавен вестник“ вече публикува решенията на ЦИК

„Държавен вестник” публикува решенията на Централната избирателна комисия, с които се обявява съставът на новото, 45-то Народно събрание. Изброени са и кандидатите за депутати, които се отказват от влизане в парламента, както и тези, които избират в кой многомандатен район влизат, ако са били избрани на две места.

Това означава, че още днес президентът на България Румен Радев може да насрочи първото заседание на новото Народно събрание. Снощи държавният глава заяви пред журналисти, че няма да бави процеса по свикване на парламента.

Мнението на президента

„Нека следваме хронологията според Конституцията. Нямам намерение да бавя процедурите. Редно е в обстановката, в която се намираме, час по скоро да имаме яснота.

Надявам се на стабилно, оперативно, редовно правителство". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той посочи, че преди да издаде указ с датата за първото парламентарно заседание е необходимо да бъдат обнародвани в Държавен вестник имената на бъдещите народни представители. Президентът нарече спекулации коментарите в общественото пространство относно евентуалното служебно правителство.

„Трябва да следваме стриктно условията и на Конституцията, и на Закона. Нека видим дали ще има първо връщане на мандат, второ връщане на мандат.

Едва тогава ще говорим за трети.”, заяви още президентът.

Държавният глава участва в отбелязването на 40-годишнината на НДК.