Национален състезател по лека атлетика отнесе глоба с фиш, докато тича край шосето. Бегачът бил спрян от пътни полицаи, които го санкционирали заради нарушение на Закона за движение по пътищата.

Внимавайте, ако сте решили да влизате във форма, защото докато тичате, може да отнесете и някоя глоба. Глоба с фиш, например.

Подобно нещо се случило на млад и талантлив лекоатлет. Той бил санкциониран, „защото спира без необходимост и удължава ненужно пътя и времето за пресичане на платното за движение”.

Младежът, обаче твърди, че не е пресичал, а просто е тичал.

Иван Андреев е национален състезател и шампион по лека атлетика. В момента той се подготвя за няколко важни състезания.

Тича по пътя, защото няма къде другаде. Неочаквано за самия него, той бил глобен по време на тренировка край Горни Богров.

Пътни полицаи го спират за проверка и му казват, че не може да тича на пътното платно, защото това е предпоставка за катастрофа. Пишат му и фиш.

От полицията извършиха проверка по случая и са категорични, че лекоатлетът е бягал по оживен републикански път с гръб към идващите от неговата посока и е създавал предпоставки за ПТП.

Иван Андреев недоумява защо е бил глобен по друг член от Закона. От полицията уточниха, че бегачът е бил глобен по член от Закона, който се доближава най-много по смисъл до извършеното от Иван Андреев нарушение.

Ситуацията с българското училище

Училищата в страната отново отварят врати. Със заповед на здравния министър за срок от две седмици и при строги мерки за безопасност в класните стаи се връщат до 40% от децата.

Сред тях са както началните класове, така и учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. От 26-и април на чиновете ще седнат 5-и, 9-и и 12-и клас.

Според предварителните разчети последно компютрите ще оставят учениците от 6-и и 11-и клас. Сочената за тях дата е 17-и май.

Учениците ще преминават през термокамери и ще се следи за носене на маски и струпване на много деца на едно място. Ако противоепидемичната обстановка бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

Конкретни случаи в страната

В 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София при влизане в училището учениците се поздравяваха и радваха, че отново са заедно.

„Няма промени в организацията. Имаме два входа, различни междучасия, различни зони. Учениците са свикнали, както и ние. Първокласниците имаха само 1 месец дистанционно обучение.

„Разбира се, на живо е по-лесно и за нас, преподавателите, и за учениците. Защото виждаме как се справят, какви са затрудненията.

В Италия, например, обучението протича много по-трудно, тъй като интернет връзката е много по-слаба”, разказа тя.