„Нови избори не са изключени, но първо ще бъде изпълнена конституционната процедура”. Това заяви избраният за депутат от гражданската квота на „Демократична България" Мартин Димитров.

„ГЕРБ и БСП създадоха един омагьосан кръг, който доведе до бедността в България. Голямата цел трябва да бъда да излезем от този кръг.

Ако не го направим – нещата ще продължават по старому. Не изключвам като вариант и следващи избори, нека да се пробва да се състави някакво разумно правителство”, каза още той.

Ще има ли дългоочаквани реформи

„ГЕРБ казват колко хубаво управляват, но това не е вярно. Чехия изпревари Испания като БВП на глава от населението.

Румъния застига Португалия. Румъния има два пъти повече догонване спрямо средния европейски доход спрямо България, а помните, че бяхме заедно, защото едва ли не ни забавяли, а сега ни изпревариха двойно”, коментира Димитров.

И допълни: „Абсолютна измама е да ни обясняват как нещата се развивали много добре до момента и едва ли не трябва да се продължи по старому, е абсолютна измама”.

„България е последна по доходи в Европейския съюз и ако не променим драматично нещата, те ще си останат такива. Съдебната реформа и изборната реформа са част от тези промени”, категоричен бе Мартин Димитров.

Според него резултатът от изборите е такъв, какъвто е, защото е имало ниска избирателна активност. „Ако имаше дистанционно гласуване и 2 млн. българи в чужбина участват в този процес, резултатите щяха да бъдат съвсем различни”, смята Димитров.

„Проблемът у нас е, че се избира кабинет с много общи програми, в които не можеш да разбереш какво точно ти предлагат.”, каза още той.

Кои са новите 240 представители

Окончателно вече са ясни имената на новите 240 депутати, които ще прекрачат прага на 45-ото Народно събрание. Пълният списък трябва да бъде обнародван в „Държавен вестник”.

Общо 14 души от 3 политически формации се отказаха от депутатските кресла още преди решението на ЦИК. От коалицията ГЕРБ/СДС това са трима души - сред тях и Бойко Борисов.

От ДПС 9 кандидати отстъпиха място на други от листите. Отказ заявиха – кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Искра Михайлова. От „Има Такъв Народ” – двама кандидати избраха да не бъдат част от новия парламент. А този им ход ще бъде разгледан от Върховния административен съд.

24 са депутатите, които бяха избрани от два района и посочиха откъде желаят да реализират своите мандати. Освен лидери на партии има и действащи министри - Костадин Ангелов, Росен Желязков и Красен Кралев.

„Тези народни представители предоставиха своите заявления, с което заявиха от кой район искат да влязат. На тяхно място обявиха следващите в съответните листи”, каза председателят на ЦИК Александър Андреев.