Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години. Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписват документи, с които купуват съответната фирма.

Така длъжници стават те и естествено НАП няма как да си вземе данъците. Дългове от тази фирма по същата причина не могат да се върнат и от частни кредитори.

Чрез законодателни промени държавата се опита да спре тези схеми. И като че ли напоследък те понамаляха, но преди няколко седмици разследване на популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи, показа интересни факти.

И какво става ясно - собственик на тези сайтове – общо 11, е фирма „Хаки Фиш” ЕООД. А тя е собственост на социално слабия 58-годишен алкохолно зависим Николай Низол.

Тоест, този човек притежава и управлява тези 11 сайта за фалшиви новини и хората работещи в тях, поне според документите.

Какво имаме на документи

А иначе, оказва се, пак по документи, същият социално слаб притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство.

Разследването установява, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини.

Други от 57-те фирми, обаче водещи се на алокохолно зависимия Николай Низол, са му прехвърлени от предишни собственици и дължат на държавата данъци в размер на 22 млн. лв.

Проверка цели да покаже дали е лесно да се прехвърли фирма със задължения на името на Николай Низол и дали той участва съзнателно в ролята на „бушон” или той е невинна жертва, подведена от непознати да подпише някакви документи, както обикновено такива хора твърдят пред разследващите органи.

Ролята на „бушон“ ли изпълнява Николай

От разследването става ясно, че социално слабият собственик на 57 фирми и 22 млн. лв. задължения към държавата изпълнява ролята на „бушон” чрез посредник.

„Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски.