„Няма основание за намаляване на учебния материал за матурите”, заяви началникът на Регионално управление на образованието за София-град Ваня Кастрева.

Тя потвърди, че е възможно, след подаване на заявление, детето да остане на онлайн обучение. Трябва родителите да осигурят техническа възможност това да се случи. Над 1000 са тези случаи в София.

„Трябва да гарантираме спокойствието на родители, защото когато човек е тревожен, резултатите не са добри. За дванадесетокласниците, смятам, че те нямат основание да искат редуциране на учебния материал.

Защото те отдавна знаят за зрелостните изпити. Въпрос на организация и мотивация е те да се подготвят за тях. За мен дискусията за намаляване на учебния материал е демотивираща.

Вече е късно, тепърва да казваме сега кое отпада от материала, смятам, че ще е нечестно спрямо тях”, коментира още Кастрева.

Не е поставен и въпросът за промяна на датата за матурите. При добра епидемична ситуация те ще се проведат по график. Според Кастрева ефективността на онлайн обучението зависи от домашната среда, но категорично не значи неучене.

Отговорност на учителите е да бъдат във връзка с родителите, за да се намалят дефицитите.

„Щом могат учениците да се обучават присъствено, според мен е добре паралелно да се обучават и в образователните центрове”, добави тя.

Кои ученици се връщат в училище

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Присъственото обучение ще бъде по схемата от преди 22 март, т.е., заедно с най-малките учениците, в клас се връщат и 7, 8 и 10 клас", поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април присъствено ще учат 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година - в средата на май. За учениците от 6 и 11 клас е заложено да се върнат в училищата от 17 май.

Какво се цели след всички взети мерки

Така, учениците от 6-ти и 11-ти клас се оказват с най-малко време в класните стаи преди края на годината, а това притеснява родителите. Сред тях е и журналистът от БНР Силвия Великова, която има шестокласничка.

“На практика, тя е ходила не повече от месец в шести клас. Аз добавям и втория цял учебен срок миналата година, в пети клас.

Така че моето дете година и половина е на практика извън училище. За образователното министерство очевидно точно този випуск 6-ти клас и точно тези 11-класници не са приоритет”, категорична е Силвия Великова, родител на ученик в 6 клас.