Окончателно Централната избирателна комисия обяви резултатите от вота за новия парламент!

Първа политическа сила е ГЕРБ с 25.8%. Второто място със 17,4% е за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

БСП заема третото място с 14.79 на сто. Следва ДПС с 10.36%, "Демократична България" - 9.31 на сто и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - 4,65%. Данните са от публикуваното решение на ЦИК.

ГЕРБ ще има 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" ще разполага с 27 депутати, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14 народни представители.

Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления. Сред тях е и премиерът Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място.

Мъж под карантина е бил председател на комисия по изборите

66-годишен мъж под карантина е бил председател на секционна избирателна комисия в Берковица. Той приел бюлетините в събота, изкарал целия изборен ден и след това отишъл и предал изборните материали в Монтана.

След проверка полицията установила, че в този период мъжът е трябвало да бъде под карантина до 7 април.

„Въпросът дали бях под карантина или не е спорен. Почувствах симптоми на лека настинка, нямах кашлица, нямах температура.

Отидох на лекар по настояване на близките. Личният лекар ме изпрати на тест и кръвни изследвания. След известно време ми се обадиха от РЗИ, че тестът ми е положителен.

Обясниха ми, че трябва да бъда под карантина, но не ми казаха за колко време.”, разказа Петко Пачев пред педиите.

Какво е направил мъжът по въпроса с карантината

През цялото време той спазва предписанията на полицията и РЗИ, а от личния лекар му е назначено и лечение.

„Аз съм единствен представител от една партия, ангажирал съм още 15 души, които да са в секциите. През последния ден от карантината трябваше да я наруша, защото бях председател на една от секциите и трябваше да отида в Община Берковица, за да получа машините и материалите.

В изборния ден се явих с чиста съвест, да си свърша работата, за която съм се ангажирал.”, обясни още Пачев.

При влизане в сградата на училището, където се е помещавала изборната секция, му е измерена температурата, която е била ниска. Мъжът е смятал, че тогава карантината му вече е изтекла.

Тъй като се е притеснявал, че все още може да носи заразата, Петко Пачев спазвал дистанция от останалите членове на секцията. През секцията са минали около 300 гласоподаватели.