Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 декември в Лондон.

Въпреки противоречивата информация, която на няколко пъти даваше индикации, че на срещата ще присъства и премиерът Бойко Борисов, финално се оказва, че той няма да се включи в събитието.

В делегацията, която ще придружи държавния глава, ще бъдат още и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На срещата на върха ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на Алианса.

Ще се обсъждат актуални теми в различни насоки

Сред темите, които ще се обсъждат на срещата на държавите-членки на НАТО, са тези за изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО.

Паралелно със срещите на Румен Радев в Лондон, съпругата му – Десислава Радева ще участва в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги.

Какво ще се случи по време на форума

В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Румен Радев е поканен и на специален обяд, даван от Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе и двустранни срещи.

Основна тема на разговор ще бъдат и бюджетите за отбрана. Целта е до 2024 година те да станат 2% от БВП за всяка страна-членка.

За девет страни се прогнозира, че ще изпълнят целта тази година и това са САЩ, Гърция, Великобритания, България, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния.