Делото за касиране на изборите в София е пренасочено за 10 декември, става ясно от сайта на Административен съд София – град, съобщава БНР.

Причината за удължаването на срока е подадената от Иван Петров от "БСП за България" жалба срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

До днес трябваше да има готова съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза, както и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по делото - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, Общинската избирателна комисия и ПП "ГЕРБ".

Възложено е изготвянето на експертизи от две различни вещи лица, които трябва да изчислят математическия модел на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова от всички протоколи на Секционните избирателни комисии (СИК), да установят дали резултатите съответстват на посочените в протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Разпитани са различни свидетели във връзка с обвиненията на Мая Манолова, за това, че в зала „Армеец“ е имало хаос и сериозни нарушения с бюлетините и изборните протоколи.

По думите на Манолова има сериозни нарушения

Мая Манолова, която остана втора на вота за столицата, твърди, че на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения в мащаб, който може да обърне разликата между нея и спечелилата Йорданка Фандъкова.

По нейните думи става въпрос за формален сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот и това налага резултатите да бъдат преразгледани.

Искането за касиране на изборите и ръчно преброяване на бюлетините вече беше отхвърлено от съдия Несторов, но това не изключва напълно възможността да се наложи ръчно броене за отделни секции.

Според ОИК грешките не са фатални

На този етап всички зависи от експертното мнение на вещите лица и показанията на 6 различни свидетели, които трябва да разкажат при каква организация е преминал изборният ден в столицата.

Полина Витанова от Общинската избирателна комисия отговори, че грешките, които са направени в протоколите, са аритметични и няма как да променят резултатите, дори и след назначените математически експертизи.