„Границите в този парламент бяха преминати. Имаше повече гняв и омраза. Мисля, че с това, че не свиках извънредно заседание и поех всички рискове, показах, че не съм болонка.”

Това заяви председателят на 46-ото НС Ива Митева. И допълни, че Татяна Дончева не се е извинила след изказването ѝ.

„Не съм казала и една дума срещу нея. Винаги съм я уважавала. Затова ми беше странно, че тя реагира така остро и ме нарече болонка. От този ден не разговарям с нея", каза още Митева.

И коментира, че реагира бурно, когато смята, че нещо не е почтено.

„Мисля, че съм емоционална тогава, когато чувството ми за чест и достойнство е накърнено. Относно изказването на Христо Иванов, че съм повече емоционална, отколкото е разумно, аз го разбирам в друг смисъл. Той ми каза, че трябваше да действам целесъобразно, а не законосъобразно. Не приемам тези упреци”, каза още Митева.

„Когато се видя, че може би ще се ходи отново на избори, като че ли спряхме да бъдем мъдри и търпими един към друг. В това НС имаше много гняв и омраза. Самият Далай Лама ни учи, че това е признак на слабост”, допълни председателят на 46-ото НС.

ИТН и т.н.

На въпрос какво мисли за поведението на част от депутатите от „Има такъв народ", които също обиждаха свои колеги от парламентарната трибуна, Митева заяви следното:

„Не оправдавам някои реплики на членове на ИТН, но го отдавам на емоцията им. Тяхната среда е била по-различна. Виждам, че има надграждане в поведението им. Смятам, че в следващия парламент ще бъдат по-улегнали. Не приемам този начин на говорене и затова не сте ме чули да говоря така, но такава беше атмосферата”, поясни още Митева.

Относно скандала „500 к", председателят на НС бе категорична, че не е виждала записи.

Мненията относно Дончева и „500 к“

„Наскоро разбрах какво означава„500 к". Г-жа Дончева е юрист.

Тя си дава сметка за последиците чисто политически и юридически. Може би затова ответната ѝ реакция веднага беше такава. На мен не ми е предлагала подкуп, а ми е казвала да подкрепим правителство, за да не ходим на избори. Преди време тя беше казала, че съм редила кабинети със Слави Трифонов. Тогава реагирах остро и й се обадих да я питам кога ме е видяла да правя такова нещо. И тя ме попита „Не е ли вярно?". Винаги съм се опитвала да гледам своята работа", разказа Ива Митева.

Тя заяви, че не е сигурна дали иска отново да бъде председател на Народното събрание. „Колебая се не заради работата, тежеше ми охраната. От днес вече нямам такава и ще откажа и да ползвам специализиран транспорт, който ми се полага 4 години", разкри още тя.