Последни часове за 46-ото Народно събрание. В очакване на указа на държавния глава депутатите се събират на редовно заседание.

Какъв е дневният ред

Като първа точка са предвидени окончателните промени, с които се отнема Бюрото за защита на свидетелите от ръцете на главния прокурор и отива в тези на правосъдното министерство. Това е тема, която вече предизвика скандали и стана повод за искане на извънредно заседание, до което обаче не се стигна.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне парламента на 16 септември.

„Днес парламентът има шанс да приеме първия закон, който е свързан със съдебната реформа у нас. Хората на площадите искаха две оставки – на Борисов и Гешев.

Очакваме днес на първо четене да бъде приет и Законът за съдебната власт, с който се разформироват Специализираните съдилища и прокуратура. Жалко е, че ще се случи само на първи четене в Правна комисия.

Заседанията на комисиите бяха публични и за всички е ясно, кои са парламентарните сили, които се възпротивиха. Това са ГЕРБ и ДПС”, каза Мая Манолова.

Мнения относно промените

„Бюрото за защита е най-малката промяна и тя все още не се е случила. Ние смятаме, че днес ще бъде направено всичко възможно тя да не се състои. Има такива индикации от ГЕРБ и БСП”, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Ние от БСП се борихме против специализираните съдилища. Винаги сме гласували за тяхното закриване и не мога да разбера фиксацията на „Демократична България”. Това може да е начинът по който те се опитват да отклонят вниманието от себе си. Част от тях са партията, която беше партньор на Бойко Борисов”, каза Стоян Мирчев от БСП.

„Това парламент е тежка щета за българският парламентаризъм. Обидите и крясъците в пленарната зала взеха връх над конструктивните решения.

За втори път този парламент се проваля в най-важната си задача – да излъчи стабилно правителство и да има конструктивен диалог. Това, че в нарушение на Изборния кодекс президентът все още не е разпуснал парламента и ние ще работим, ще допринесе още повече за вида на този парламент.

Очаквам, че дебатите в залата няма да бъдат конструктивни. Кампанията за новите избори е започнала.” , каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Хората помнят ефектни неща, а листчетата с „500к” са такива. „Татянадончевщината”, която се случи в този парламент, се е случвала винаги.

Така са се договаряли кабинети, министерски кресла и т.н. Ние сме различна партия и няма да играем по тези мръсни правила.

Всички останали партии са били в парламента под някаква форма. Христо Иванов – министър на Бойко Борисов. Татяна Дончева – комунист. Мая Манолова – комунист, БСП, а сега протестър. ГЕРБ – 12 години тормоз над страната. ДПС – 30 години полу мафиотски договорки в страната. Естествено е всички да ни скачат”, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.