Общо 7 партии са с възможност за представителство в следващото Народно събрание. Това сочи проучване, направено сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Периодът на изследването е 26-30 март 2021 г.

„Спрямо предишни наши проучвания дистанцията между първите две партии се увеличава. Тя не е твърде голяма – 1-2 процентни пункта, спрямо предишното ни проучване”, заяви пред медиите политологът Димитър Ганев. По думите му цели седем партии имат шанс да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Активността ще е ключов момент по време на вота.

„Нямаме опит в провеждането на избори в извънредна епидемична обстановка. Не знаем дали българските граждани ще се притеснят от ситуацията, за да упражнят правото си на глас.

Друг фактор е времето. Прогнозата за неделя е да се сменя дъжд и сняг в цялата страна – и може хората да предпочетат да прекарат деня вкъщи.”, заяви Ганев.

По думите му изборите от чужбина не решават вота в България.

„Това са традиционно около 100 и 120 хиляди души, които гласуват. Нямаме никакви основания да смятаме, че активността в чужбина ще бъде по-висока от тази, която очакваме по принцип, при положение, че имаме много строги противоепидемични мерки в другите страни.”, посочи политологът.

Какви са конкретните позиции

На финала на предизборната кампания не се забелязва каквато и да е структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Отчита се значително увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%). Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, получавайки съответно 12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Симпатизантите на ДПС са доста по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

Кои допълват четворката

Пета политическа сила остава „Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“ достигайки 4.8% подкрепа.

ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание. 47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят.

Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и се очаква между 2,5 и 2,9 милиона български граждани да упражнят правото си на глас.