„Ако до края на юни ние достигнем 50% ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70 %, епидемичното развитие е невъзможно”. Това заяви пред медиите няколко часа по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера стана ясно, че осем страни, сред които и България, ще получат общо 2,854,654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Доц. Кунчев коментира новината.

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират.", поясни той.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво.

Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което, макар и след трудни преговори, доведе докрай това решение.

България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки.

В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове.", увери главният държавен инспектор.

Как се развива коронавирусът навред

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел заболеваемостта е най-ниска в света”, коментира доц. Кунчев.

Според него процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим.

„Може да правим и по 50,000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50 % обхват на ваксинирани.”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Може ли България да произведе ваксина

„Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор.

Според него ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери.

„Съгласен съм за работещите в социални домове ваксинацията да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират.

Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той.