Има ли риск за енергийната сигурност в България коментираха Васка Бакларова, която е председател на Съюза за стопанска инициатива и енергийният експерт Иван Хиновски.

Според Хиновски „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.

„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности. Тя не направи никакви усилия да диверсифицира използването на други горива.

Позицията на КЕВР в случая

"Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говорят, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той.

И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство.

Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурена до края на декември.

Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Бакларова.

Русия или хулигани ще ударят електроцентрали в Украйна

Възможно е през зимата Русия да удари украински електроцентрали, за да остане народът на тъмно и студено. Такава прогноза направи проф. Михаил Станчев.

„Ако допуснем реално, че Путин може да използва ядрено оръжие, е достатъчно само да взриви един реактор в Запорожката атомна електроцентрала. Голяма част от територията ще бъде замърсена.”, допълни професорът.

„Очакваше се, че Путин ще анексира и Запорожката електроцентрала. Основният персонал там е украински.

Сега ги принуждават да работят, но трябва да вземат руски паспорт.”, поясни още той. По думите му за момента в Харков има ток. Градът обаче бил празен, а хората се страхували да излязат заради набези на хулигани.

Петков за евентуална евроатлантическа коалиция

“Няма да подкрепим правителство с ГЕРБ и ДПС. Това е обещание, което дадохме преди изборите и ще го следваме. Хората в България трябва да се научат, че тези обещания се спазват.”, категоричен бе бившият министър председател.

По думите му членовете на партията са готови да водят разговори по 16 приоритетни за тях точки.

“Вратата е широко отворена за разговори по политики, но няма нужда да се срещаме с преговорни екипи, които да уговарят коалиция, която ние няма да направим.”, категоричен бе Петков и поясни, че това решение е взето на Национален съвет.