Политически реакции в Северна Македония след вчерашното откриване на българския културен клуб в Охрид, който носи името на "Цар Борис Трети". Премиерът Димитър Ковачевски определи това като провокация.

На този фон преди дни беше конституиран съвещателен орган в Северна Македония, който ще дава становище за характера на историческите личности. Той ще дава и одобрение за имената на българските културни клубове при съседите ни.

В случая с името на Цар Борис Трети местните жители в Охрид са взели писмено разрешение от наследник на царя - синът му Симеон Сакскобургготски. След това дружество е регистрирано в Централен регистър в Скопие, обясни пред NOVA процедурата председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Вътрешният министър на РСМ: Подкрепям протеста срещу българския клуб

"На първо място, осъждам откриването на този културен център с такова име, въпреки че е открит от граждани на нашата страна. Смятам го за провокация, която не носи полза на никого. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който събира хората, а не на някой, към когото гражданите изпитват негативни чувства", посочи премиерът Димитър Ковачевски.

"След като самата РСМ открито обявява, че е против това дружество, а то е открито по всички закони на РСМ. То е напълно легално и законно - значи България трябва да се намеси и да обяви, че ще защитава това дружество и неговата дейност, която е да се създават мостове между българи и македонци. Цар Борис не е спорна личност, той е защитил българските евреи. Ние знаем историята", посочи от свося страна председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

Сърбия ще строи инфраструктура за конектор

Сръбските власти ще построят петролопровод с дължина 128 километра, за да може да се свърже с нефтопровода в Унгария. Това съобщи днес сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията, предадоха сръбските медии.

През следващите шест години ще инвестираме 12 милиарда динара (около 100 милиона евро) в енергийната инфраструктура, посочи сръбският лидер.

Белград: ЕС прие първи пакет санкции срещу Сърбия

Сърбия ще започне да изгражда петролопровод с дължина 128 километра от Нови Сад до Унгария, за да се свърже с унгарския петролопровод (част от нефтопровода "Дружба"), посочи Вучич, като добави, че строителството ще започне в най-скоро време.