Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес указ, с който официално се обявява, че всякакви украински преговори с руския му колега Владимир Путин са "невъзможни", но се оставя отворена вратата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

Указът отразява коментарите, направени от Зеленски в петък, след като руският президент обяви, че четири окупирани района на Украйна стават част от Русия, което Киев и Западът нарекоха нелегитимен фарс.

"Той (Путин) не знае значението на думите чест и достойнство. Затова сме готови за диалог с Русия, но начело с друг руски президент", каза в петък Зеленски.

Украинските сили пробиха руските отбранителни линии на юг и разшириха бързата си контраофанзива на изток, връщайки си територии в райони, анексирани от Русия.

Путин, който навършва 70 години тази седмица, доминира в руския политически живот от повече от две десетилетия и може да се кандидатира за президентския пост за още два мандата, съгласно конституционните промени, които прокара. Тези промени му дават потенциална възможност да остане на власт до 2036 г., посочва Ройтерс.

Войските на Украйна с нова офанзива

Украинските войски са пробили руските позиции по крайбрежието на река Днепър, североизточно от Херсон. За пробива край този стратегически град, контролиран от Русия, съобщиха от руската армия и служители на Москва в региона, според които украинските сили срещат силен отбранителен обстрел.

В понеделник назначеният от Русия управител на окупационната администрация в Херсон съобщи, че украинската армия е напреднала близо 30 км в областта.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия вече е освободила много райони, но не даде повече подробности.

"Продължава настъплението на армията ни и всички наши защитници. В няколко района има нови освободени селища.

В много участъци от фронта продължават ожесточени боеве. Но перспективата за тези военни действия е очевидна: все повече и повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия търпи все повече загуби и расте разбирането, че Русия е направила грешка, като е започнала войната срещу Украйна.", каза Зеленски.

Над 200 хил. души мобилизирани

Повече от 200,000 души са били призовани в руската армия, откакто президентът Владимир Путин обяви мобилизация на 21 септември, заяви министърът на отбраната на Москва Сергей Шойгу.

"Към днешна дата в армията са постъпили повече от 200,000 души", заяви Шойгу, съобщават руските информационни агенции.