Русия разполага с необходимите средства, за да поддържа четирите региона в Украйна, които руският президент Владимир Путин анексира миналата седмица, а тези средства са част от държавния бюджет на страната, заяви финансовият министър Антон Силуанов пред Държавната дума, цитиран от Ройтерс.

"Приоритет за следващите три години ще бъде пълната интеграция на новите региони", каза Силуанов, без да посочи конкретни суми. "Федералният бюджет разполага с необходимите ресурси както за гарантиране на социалните стандарти, така и икономическото възстановяване на регионите".

Русия анексира четири региона на Украйна след проведени референдуми, които Западът и Киев не признават и твърдят, че нарушават международното право.

Руският бюджет за настоящата година предвижда приходи от 27,7 трилиона рубли и 29 трилиона разходи, което преди дефицит от 1,3 трилиона рубли или 0,9 на сто от БВП, сочат данните на финансовото ведомство. Очакванията са дефицитът да нарасне до 2 на сто през 2023 г., преди да се свие до 0,7 на сто през 2025 г.

ЕС ще разгледа евентуално засилване на санкциите

Постоянните представители на държавите от ЕС продължават днес обсъждането на последния пакет от санкции срещу Русия, като най-големият компонент е ограничаване на цените на руския износ на нефт по море - мярка, договорена по принцип от групата на напредналите икономики Г-7, която сега трябва да бъде приложена.

Нараства натискът върху ЕС да изпълни обещанието си за бърз и решителен отговор на последните стъпки на Москва, особено след като в петък руският президент Владимир Путин анексира четири украински региона. Въпреки това, както заявиха шестима дипломати пред Politico, редица държави все още правят спънки - Унгария, което не е изненадващо, но също така Кипър, Гърция и Малта, чиито флотилии от танкери превозват повечето руски петрол.

Ще има ли риск от страна на Унгария

Това беше въпросът, който много от дипломатите поставиха, като посочиха, че компромисното предложение, разпространено от Съвета на чешкото председателство на ЕС в неделя сутринта, вече е отговорило на много от опасенията на Унгария.

Една от точките, за които Будапеща настояваше, беше "дерогация за регионалната търговия", която да да позволи на Унгария да реекспортира в съседни държави от ЕС руския петрол, който продължава да получава (благодарение на изключение в предишен пакет от санкции), и да го преработва в рафинерии. Опасенията в Комисията и сред другите държави от ЕС са, че това би дало на Унгария несправедливо предимство на единния пазар. Мнозина смятат, че вече е достатъчно, че Унгария получи изключение, за да продължи да внася руски нефт по тръбопроводи.