Народното събрание не успя да събере кворум за заседанието в сряда след три опита. По програма то трябваше да започне в 09.00 ч. На него трябваше да се избере нов председател на парламента.

Временно изпълняващият длъжността Мирослав Иванов опита да събере кворум на три пъти, но не успя и след всяка регистрация даде по 15 минути почивка. Причината за липсата на кворум е, че депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” не се регистрираха.

По време на паузата лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че депутатите от партията няма да влязат в зала. Те настояват първо да се гласува вотът на недоверие към кабинета "Петков". По процедура това трябва да се случи към 19.10 ч. - точно 24 часа след края на дебатите във вторник.

„Управляващата опозиция бойкотира заседанието на НС. Миналата седмица настояваха да бъде избран нов председател на парламента, а днес са против тази точка, защото това щяло да доведе до обществено напрежение.

Не изключвам днес да не се проведе изобщо заседание на парламента”. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в кулоарите на НС.

Следващото редовно заседание на парламента ще се проведе в четвъртък от 09.00 ч.

Свидетели ли сме на икономическа криза

„Нямаме икономическа криза във всеки разбираем за икономистите, а и за повечето мислещи хора смисъл. Икономическа криза имахме в средата на 90-те години”. Така Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, коментира в студиото на „Здравей, България” вота на недоверие, иницииран от ГЕРБ-СДС. Той е за провал на правителството в областта на финансовата и икономическата политики. По думите му това, което се случва у нас, е инфлация.

Ами проблеми с бюджета ни

„Нямаме и фискална криза, нямаме бюджетен проблем”, увери икономистът и обясни, че голяма част от инфлацията у нас е вносна. „Разликата със средното ниво за еврозоната се дължи най-вече на това, че ние сме по-бедни и голяма част от кошницата ни се състои от точно тези стоки, които най-много поскъпнаха”, каза още Богданов.