Само няколко дена, след като ви съобщихме за кризата с фериботния превоз на автомобилите, които са на о-в Самотраки, ново бедствие сполетя популярното място за почивка.

Летните пожари в Гърция, които се дължат на топлото и сухо време, допълнително притесниха хората. Много от тях продължават да чакат, за да бъдат транспортирани до пристанището в Александруполис.

Няма ферибот, но за сметка на това островът е потопен в пламъци

Пожарите на този етап не застрашават пряко жителите и гостите на острова. Но дори и така навсякъде се носи дим и температурите допълнително се повишават заради бушуващите пламъци.

Обстановката допълнително се влошава и от появилия се силен вятър. Така огънят не само се усилва, но и разнася с много бързи темпове, което затруднява потушаването му.

На фона на всички това все още няма трайно решение на проблема с превоза на хората и техните автомобили. На Самотраки все още се намират доста наши сънародници, които не само са притеснени, но и вече силно изнервени.

От компанията, която обслужва морската транспортна линия наеха ферибот, който за съжаление не може да се справи с превоза на колите, тъй като има само един курс на ден.

В останалото време има транспорт, но той е само за пътници и за повечето хора това не е разумно предложение за това как да напуснат острова.

Хората са изнервени – спят в колите си и по пейките

Летовниците се оплакват, че резервациите им са приключили и те са били помолени да освободят стаите си. Никой обаче не им е предложил подслон или някаква форма на обезщетение за това, че не могат да напуснат Самотраки.

Някои от туристите признават, че нямат пари за хотел и спят в колите си. Това е не само неудобно, но и притеснително особено за семействата с деца.

От страна на гръцките власти беше съобщено, че се търси решение на проблема, но за момента такова не е намерено. От снимки в интернет се вижда как хора спят по пейките, а сред чакащите освен малки деца има и бременни жени.