Няма как да не сте забелязали как някой ваш познат, близък или колега просто не държи на това да общува на всяка цена. Тази отдалеченост може да се дължи както на временни проблеми, обсебили съзнанието му, така и на перманентна особеност на характера.

Ако става въпрос за постоянна нагласа, може би този човек е интроверт и сега ще ви разкажем повече за тези особеност. При наличие на ясно изразено желание от страна на човек да се вглъби в собствения си душевен мир, се говори за екстровертност.

Какво точно значи това

Хората, които носят тази особеност са тихи, нямат нужда от интензивно общуване с другите и често им слагат етикета, че са срамежливи. Това изобщо не е така. Просто те нямат тази потребност да обменят мисли, емоции и впечатления, както останалите.

Не малко от тези, които са окачествени като интроверти имат особено засилено чувство за самота, което би могло да премине в депресивно състояние.

Така, че ако сте наясно с тази особеност на характера на човек, на който държите, но забележите притеснителни новости в поведението му, се опитайте да му помогнете.

Ако става въпрос само за нежелание да се общува има няколко златни правила за това как да накарате екстроверт да ви допусне до себе си. При него няма как да действате директно и да очаквате с дръзка покана изведнъж да се сприятелите.

Може би най-доброто, което се иска от ваша страна, ще бъде търпението. Ако покажете ненатрапчивост може да очаквате другата страна сама да прояви интерес към това да общува с вас и да ви допусне до себе си.

Този тип хора и особеностите на тяхната душевност могат да ви затруднят неимоверно с общуването, но веднъж преминали бариерата, ще ви бъдат добри приятели и повече от спокойна компания.

Екстровертите са на другата крайност

На другата крайност са екстровертите с тяхната непрестанно нужда от изява и това да се център на вниманието. Това са два типа, които според съвременните изследвания са доста крайни. Няма как човек да бъде само едното или другото.

В зависимост от различни фактори – моментно състояние, обстоятелства и още много други, хората могат да променят нагласата и поведението, за да се адаптират по-лесно към обстановката и предизвикателствата, които може да му поднесе.