За последния работен ден преди Коледа – 20 декември 2019г., Столична община въвежда „зелен билет“ за градския транспорт заради опасно високи нива на замърсяване на въздуха.

Това става ясно от съобщение от сайта на общината, като по този начин всички могат да се качат на градския транспорт с билет на символична стойност.

„Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столична община.

Мярката се въвежда във връзка с реализирани превишения на средноденонощни стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА Околна среда над 200 мкг./куб.м.

Билетът може да бъда закупен от всички пунктове на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg.

Буферните паркинги са безплатни през целия ден

Наред с това вече от няколко дни с цел стимулиране използването на градския транспорт Столична община създава организация и за безплатно паркиране в буферните паркинги към линиите на метрото, за всеки който ползва градски транспорт този ден.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Черни връх“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Александър Малинов“ и на бул. „Драган Цанков“.

Проверки за горене на гуми и по строителните обекти

От Столичната община призовават гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност да преминат на алтернативно отопление.

Текат и засилени проверки за различните източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

На сайта https://air.sofia.bg гражданите имат възможност в реално време да се информират за измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите два дни.