Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изнесе данни за неправомерно раздадени пари в Министерството на младежта и спорта при предишното управление. По негови думи на четири неправителствени организации са били раздадени около 5 млн. лв.

Става въпрос за пари по Националната младежка програма за превенция на хазарта и наркотичните зависимости, информация за която се появи за първи път преди няколко дни в разследване на ученик от Русе.

Кой се е облагодетелствал от крупните суми

Според служебния кабинет милиони са раздадени на 4 неправителствени организации по „съмнителен начин”. Замесват се и имената на два известни спортни клуба.

„До такава степен са сходни проектите, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство.”, заяви Антон Кутев.

Критерии по програмата нямало никакви, твърдят експертите от новата власт.

„Факт е, че от четири организациите, които са печелили големите суми от по 670 хил. лв., три се свързват с едно и също лице - Петър Коларов. Става дума за над 2 млн. лв. само тази година.”, обясни Кутев.

Той добави още, че НПО-тата са били финансирани за спортни дейности.

Петър Коларов е финансов директор на „Медийна група България". В позиция до медиите, той обяснява, че до преди 2 месеца е бил управител единствено на фондация „Евроскок”. Допълва още, че тя е спечелила проект за 670 хиляди лева. Кабинетът замеси и имената на 2 спортни клуба – ИПОН и ММА.

Как са раздавани парите

„Става ясно, че „Ипон” е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб", обясни Кутев. Управителят на клуба определи казаното като „внушение”, защото всички клубове били неправителствени организации.

„Аз разбирам, че е много интересно и така модерно да се спомене името, тъй като наистина 1995 година с господин Борисов сме учредили „Ипон”. От 2003 господин Борисов не присъства в „Ипон” по никакъв начин”, заяви Александър Славков, президент на спортен клуб „Ипон”.

„Друг такъв клуб, който е бил финансиран през цялото време, е този на Станислав Недков-Стъки. Става въпрос за ММА. Той е взимал по 200 хил. лв. годишно за финансирането на спортния клуб и още 220 хил. лв. като НПО. През тази година са дадени вече 120 хил. лв.”, заяви Кутев.

Това, според говорителят на служебното правителство, била и причината Стъки да протестира пред Президентството, а не през Министерството на спорта.