Владимир Путин и Джо Байдън са се договорили за връщане на посланиците на САЩ и Русия. Това стана ясно след срещата в Женева, която е първата помежду им, откакто и двамата са на власт.

Двамата президенти разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка - в разширен състав с делегации. Разговорите бяха във вила „Ла Гранж”.

Основните теми са били стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения, човешки права, темата за Алексей Навални, предадоха агенции.

„По много неща оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат една друга и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен.", каза Путин.

„Тонът на цялата среща беше добър, положителен. Нямаше някакво напрежение.

Изказахме различни мнения, не се съгласявахме, но не беше правено в някаква хиперболизирана напрегната атмосфера.”, заяви на друга пресконференция американският президент Джо Байдън.

Посланици и ядрено оръжие

Посланиците бяха извикани по-рано тази година в респективните им столици за консултации, припомнят агенциите. Първо Русия извика посланика си във Вашингтон Анатолий Антонов, след като Байдън сравни Путин с убиец.

Американският посланик в Москва Джейк Съливан обяви месец по-късно, че се връща във Вашингтон за консултации, нещо, за което беше настоял Кремъл.

„Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американският посланик и във Вашингтон съответно руският посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен.", заяви Путин не пресконференцията след разговорите.

Владимир Путин заяви, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив – двете страни трябва да си сътрудничат.

Руският държавен глава изтъкна, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. „Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Руският президент обяви, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ.

Темата Навални

Критикът на Кремъл Алексей Навални е знаел, че ще нарушава руските закони и ще бъде задържан при завръщането си в Русия през януари, но въпреки това решил да се върне, заяви Владимир Путин.

„Този човек знаеше, че нарушава действащия в Русия закон, той е бил длъжен да се явява за подпис като лице два пъти осъдено условно.”, напомни Путин в отговор на американски журналист за осъдения Навални.

„Навални замина за лечение зад граница, а след като излезе от болницата, беше обявен за издирване. Знаейки за това, той се върна.

Той съзнателно вървеше към това, да бъде задържан у нас. Направи това, което искаше, така че за какво можем да говорим тук.”, подчерта Путин.