Оригиналният код на "Уърлд уайд уеб", написан от Тим Бърнърс-Лий, ще бъде продаден на търг като част от незаменим токен (NFT), предават информационните агенции. Наддаването е организирано от аукционна къща "Кристис".

Обявената първоначална цена за кода е само 1000 долара, а търгът ще се проведе онлайн в края на месеца.

Какво представлява този токен

Обявеният за продажба от "Кристис" незаменим токен съдържа оригиналния код на световната мрежа "Уърлд уайд уеб", анимирана визуализация, писмо, написано от Бърнърс-Лий и дигитален плакат на целия код от оригинални файлове.

Файловете съдържат 9555 реда код, включително внедряването на трите езика и протоколите, измислени от Бърнърс-Лий: HTML, HTTP и URL. Добавени са и оригинални HTML документи с инструкции към първите потребители на мрежата как да използват приложението.

Незаменимите токени - уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му, са най-новата инвеститорска мания на фона на бързото разрастване на пазара на цифрово изкуство.

През март аукционната къща "Кристис" продаде за близо 70 милиона долара първата изцяло дигитална творба "Всекидневия - Първите 5000 дни" на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл.

IT-гиганти искат повишено внимание върху климата

Група от седем IT гиганта изпратиха общо писмо до американската Комисия по ценни книжа и борсите с призив за повече внимание към климата. Компаниите искат да се въведе задължително изискване за регулярни публични доклади от страна на фирмите за свършеното от тях по климатичните въпроси.

Част от компаниите, които са подписали писмото, са собственикът на Google - Alphabet, както и Amazon, eBay, Facebook и Intel. Те очертават няколко принципа, които смятат, че трябва да се спазват и да бъдат изисквани от регулаторите.

Сред тях е използването на глобални стандарти за измерване на парниковите емисии, които компаниите отделят, единна рамка за докладите, така че информацията да е лесно сравнима.

Групата казва в писмото си, че е купила 21 гигавата "чиста" енергия и всяка работи по преминаването към 100% възобновяеми енергийни източници.

Климатичните доклади са критична част, за да се гарантира, че компаниите ще изпълнят поетите климатични ангажименти и ще може да се следи общия прогрес към адресирането на глобалното затопляне и за изграждането на просперираща, устойчива, икономика с нулеви емисии", пише в писмото на компаниите.

Междувременно Microsoft е изпратила самостоятелно писмо по същата тема. Софтуерният гигант също е призовал Комисията да приеме правила за климатични доклади, които да са базирани на общи стандарти.

ИТ компаниите обикновено са сред най-активните в намаляването на емисиите си и климатичните промени, като често са подтиквани към повече действия от самите си служители.