Служебният кабинет обяви, че е заварил хаос и системен безпорядък на абсолютно всички нива! Премиерът и министрите, назначени от президента Румен Радев, се отчетоха на 35-ия ден от съставянето на кабинета им.

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че са открити доказателства за подслушване на протестиращи граждани. А вицепремиерът Гълъб Донев се похвали с намаляване на безработицата и обеща 5% увеличение на пенсиите от юли.

Междувременно финансовото министерство за първи път пусна списък на свързани с Пеевски и Божков физически лица.

Тъй като животът на служебния кабинет ще бъде около 100 дни, когато обичайно е време за отчет, премиерът Стефан Янев и колегите му решиха да направят това след първите 35 дни. Янев обяви, че са заварили хаос в държавата, безнаказаност и тотална корупция.

По време на отчета, вътрешният министър Бойко Рашков отхвърли обвиненията на политическите опоненти за чистка в службите и допълни, че част от промените са логични.

Рашков заяви, че са подслушвани политически лица и такива от протестите. А събраната информация ще предостави в ресорната комисия на следващия парламент, който да реши какво да прави.

Как започна даването на отчет

Отчетът на служебния кабинет започна с критика за наследеното от предходното управление.

„За съжаление, колкото повече навлизаме в дълбочина, намираме нещо повече от хаос. По-скоро един системен безпорядък и липса на правила”, заяви премиерът Стефан Янев.

Той обяви, че той и колегите му налагали нов стил на управление.

„Куражът се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което можем да наричаме корупция, маскирана в законосъобразна форма”, заяви Янев.

Той даде до 5 минути на министър за отчет, но Бойко Рашков не го спази. И постави фокус върху критиките на политическите опоненти - имало ли е чистка в службите, или не?

Имаше ли чистка по различните етажи

„Чистка не е извършена. Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени – единият от тях е главният секретар на МВР. Онова, което се случи миналата година под колоните на МС, не можеше да има други последици освен неговото освобождаване. Действително където се обърнем е блато”, заяви Рашков.

Той хвърли повече светлина за скандала с подслушваните лица, но без да споменава имена.

„Мога да кажа, че са проследявани граждани - не само политически и обществени дейци, а и протестиращи. Доказателства има и аз ще ги представя на новосформирания парламент в съответната комисия за контрол върху дейността на службите за сигурност и специалните разузнавателни средства.

Нека депутатите да решат какво да правят. Как едни граждани, едва ли не, са обявени от специализираните органи като подготвящи се да осъществят събаряне на властта.”, заяви Рашков.