Американският Конгрес представи пет нови закона, които целят да направят най-голямата антимонополна реформа в САЩ от десетилетия. Законите са насочени към затягане на правилата и контрола над големите корпорации и особено четирите ИТ гиганта.

Това са Amazon, Apple, Facebook и Google. Предложените промени са резултат от повече от година проверки на дигиталния пазар и конкуренцията в него. Според авторите на промените, ИТ гигантите имат нерегулирана власт.

Предложените промени включват възможност за правителството да разделя доминиращи компании на по-малки фирми, да предотвратява придобиване на по-малки фирми, за да си спестят конкуренцията и да ограничава ИТ гигантите от опити да се възползват от доминиращата си позиция или да извършват бизнес практики в конфликт на интереси.

Какво още има в предложенията

Сред предложенията има още обновяване на таксите при сливане и придобиване на други фирми, както и мерки за защита на онлайн конкуренцията и намаляване на разходите за фирми и потребители, които искат да се прехвърлят към друг доставчик на услуга.

Според републиканците в момента нерегулираните ИТ монополи имат твърде голяма власт над икономиката. За сега гигантите не са коментирали предложените закони, но очаквано техните конкуренти приветстваха промените.

Анализатори коментират още, че битката за приемане на законите няма да е лесна. Макар предложенията да имат подкрепа от представители и на двете партии, има и недоволство, което ще трябва да бъде преодоляно.

Байдън с обвинение в нарушаване на кралски протокол

Американският президент Джо Байдън беше обвинен в нарушаване на кралския протокол. Причината за това е, че разкрил какво са си говорили с кралица Елизабет Втора и не свалил слънчевите си очила по време на срещата.

Байдън посети британския монарх заедно със съпругата си Джил Байдън след срещата на върха на Г-7 в Корнуол. Пред журналисти той разкри, че кралицата го е разпитвала за руския и китайския президенти Владимир Путин и Си Дзинпин. Двамата имали „дълъг разговор” по темата.

Да разкриеш личния си разговор с кралица Елизабет се смята за изключително неприемливо и се приема като жест, който "подкопава доверието". Въпреки това, същото направи и предшественикът на Байдън – Доналд Тръмп, който посети Нейно Величество през 2018 г.

Някои смятат, че коментарът на Байдън е бил целенасочен и добре планиран. На срещата с НАТО американският президент и лидерите от Алианса се обединиха именно около мнението, че Русия е заплаха, а Китай – предизвикателство.