Въоръжен мъж откри огън на няколко места в град Люинстън в щата Мей. При стрелбата са убити най-малко 22 души, а броя на ранените е между 50 и 60. Нападателят е нахлул на три места – ресторант, магазин и развлекателен център и след това е започнал да стреля по гражданите.

Мъжът е идентифициран като 40-годишният Робърт Кард, бивш военен, за който се предполага, че има психични проблеми. Той представлява интерес на полицията от много време. Органите на реда не са успели да хванат заподозрения и той все още се издирва. За тази цел бяха разпространени снимки на стрелеца във „Фейсбук“.

Шерифът на окръга помоли населението за съдействие за намирането на местонахождението на заподозрения.

Междувременно медицинският център "Централен Мейн" в Люистън публикува изявление във връзка с бързата реакция на екипа за оказване на помощ на пострадалите при стрелбата. Осъществена е координация с болниците в района за прием на ранени пациенти.

Две от болниците са извикали всичките си служители по спешност, за да успеят да окажат първа помощ на големия брой пострадали.

Губернаторът на щата Мейн - Джанет Милс призова хората да следват указанията на властите на реда.

Последната престрелка в САЩ беше преди по-малко от месец

На 4 октомври няколко души бяха простреляни в близост до кампус на Морганския държавен университет до град Балтимор. Късно вечерта полицейското управление е града обяви, че реагира на ситуация с активен стрелец и призова студентите на университета и техните семейства да избягват района. Не се съобщава за броя на ранените, няма жертви.

Като причина за честите масови стрелби в САЩ отново беше изтъкнат лесният достъп до притежание на оръжие. В страната има повече оръжия отколкото граждани, а регулации във връзка със сдобиването с огнестрелно оръжие почти няма.

При кървава стрелба в Канада беше отнет живота на 5 души

И друга страна зад океана съобщава за кървава престрелка през последните дни. Полицията в град Солт Стий Мари откриха телата на 5 души, сред които 3 деца и предполагаемия убиец. Органите на реда определят случая като убийство извършено от интимен партньор.

Телата на жертвите са намерени на две места. В първото жилище полицията открива тялото на 41-годишен мъж. Десет минути по-късно е получено друго спешно повикване, при което полицията се насочва към друг адрес, където намира три убити деца на възраст 6,7 и 12 години и тялото на предполагаемия стрелец.

Открита е и още една жертва на 45 години с огнестрелна рана, която е откарана в болница.