Азербайджан организира съвместни военни учения с Турция в непосредствена близост до границата с Армения наречено „Мустафа Кемал Ататюрк 2023”. Азербайджанското министерство направи заявление и посочи, че повода на ученията са 100-годишнината от основаването на Република Турция. Военните демонстрации се провеждат в района Нахичеван и още няколко области.

От министерството на отбраната на Азербайджан съобщават, че над 3000 военни участват в съвместните учения с Турция. Това се случва паралелно със срещата на външните министри на Азербайджан и Армения в Техеран. Тази среща е част от така наречения форум 3+3, който съществува от 2021 година и включва страните Турция, Грузия, Армения, Азербайджан, Русия и Иран.

Грузинския външен министър отказа да присъства на срещата и посочи, че предпочита трите кавказки страни да организират друга среща без намесата на останалите три държави.

Припомняме, че през септември Азербайджан организира кратка военна офанзива в района Нагорни Карабах, който е населен предимно с етнически арменци. Заради напрежението стотици над 100 000 души бяха принудени да напуснат домовете си и да се отправят към Армения.

Каква е целта на Азербайджан

Връщането на Нагорни Карабах в територията на Азербайджан не е толкова голяма победа за Баку. От стратегическа гледна точка тази територия има малко значение, защото това е беден планинки район, който вече е обезлюден от местното население.

Армения се опасява, че целта на потенциално нападение към нейната територия от Азербайджан и Турция ще е създаването на т. нар. коридор Зангезур. Така ще се осъществи връзка между двете части на Азербайджан - област Нахичеван, която граничи с Турция и останалата част на държавата.

Територията на Армения възпрепятства връзката между двете области и за да се осъществи търговия между Турция и Азербайджан това трябва да се случи през Армения. Държавата е не само на кръстопът между Турция и Азербайджан, а и между Европа и Азия.

Анкара и Баку биха имали огромни ползи от построяването на коридора Зангезур, за разлика от Армения, която е губещата държава в осъществяването на този план.

Ереван пред важен избор

Армения е изоставена от традиционния си съюзник Русия и сама трябва да реши чия подкрепа да потърси. Пред Ереван има две възможности – сближаване със Запада или съюз със съседен Иран, който е най-силният противник на турското влияние в региона.

Ако арменците изберат Запада не могат да се надяват на помощ от НАТО, защото Турция е членка на алианса, а Азербайджан е нейн съюзник. Ако Ереван се обърне към Иран, това ще означава влошаване на икономическите и политическите отношения със САЩ и ЕС.

Турция и Азербайджан са напълно наясно с отслабената политическа и икономическа позиция на Армения. Пред тях също има две възможности – да се възползват от слабостта на Ереван и да осъществят целите си с военна сила или да използват политически средства за създаването на коридора Зангезур.