Сигнал за лутане дни наред между болници на мъж с тежка пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19. Негови близки сигнализираха до медиите заради това, че повече от седмица са обикаляли лечебние заведения и са получили тотален отказ да бъде приет, за да получи адекватно лечение.

„Първи симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото.

Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успя и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение.”, разказа Галя Симеонова.

Тя е близка до семейството на пациента и заедно с тях е търсила болнична помощ за него.

Кой е мъжът

Близките на мъжа нямат възможност да направя тест за коронавирус. Семейството започва да лекува болния с антибиотици.

Ден по-късно подобрение не се забелязва и близките викат втора линейка. Медиците правят антигенен тест, който се оказва отрицателен.

„Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото няма задух. Отиват в ИСУЛ, която е най-близката болница.

Човекът едвам си е стоял на краката. На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония.

Един от показателите на кръвната картина е 21,147 при референтна стойност 500. Лекарите в ИСУЛ казват, че има съмнение за тромб.”, обясни Галя Симеонова.

Каква е съдбата на семейството

Семейството обикаля над 7 болници в столицата, които потвърждават, че мъжът е за хоспитализация, но не го приемат, тъй като нямат места. Спешният център към Окръжна болница приема мъжа, който е включен на системи след 6 часа чакане.

„Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние. В Окръжна болница също казват, че нямат места, за това човекът е транспортиран към „Токуда”, след консултация с близък пулмолог.

Оттам обаче отново ги връщат в Окръжна болница. След нови изследвания отчитат, че няма няма промяна в състоянието и го изпращат отново вкъщи.

На 5 ноември, чрез познат, отиват отново в ИСУЛ, където категорично заявяват, че мъжът трябва да бъде хоспитализиран, но нямат места. Отиват в „СофияМед“, в „Пирогов” пък е било страшен кошмар – накарали се ги да стоят със сто човека навън.”, разказа Галя Симеонова.

Накрая семейството отива в координационния център. Там им казват, че единственото решение е да се направи PCR тест, след което да се изчака.

Чрез познати семейството се свързва с лекар от „Света София”, който прави всичко възможно мъжът да бъде приет в лечебното заведение, 10 дни след обикаляне по болниците.