Шофьорските книжки, които изтичат до януари месец догодина, ще бъдат валидни още 7 месеца след крайната им дата. Личните карти, международните паспорти и документите за пребиваване на чужди граждани се удължават с половин година.

Това прие на второ четене парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Промените влизат като част от измененията в Закона за извънредното положение.

Отново там депутатите записаха, че съдилищата ще решават сами как да действат при усложнена противоепидемична обстановка.

Без никакъв дебат и с 18 гласа "За" депутатите приеха 6-месечното удължаване на валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат в до края на януари догодина. В променения Закон за извънредното положение вече са включени и документите на чужденците, пребиваващи у нас.

„Организацията е създадена за цялата страна. За София мога да кажа, че всички районни управления работят сутрин от 7 сутринта, точно за да няма струпване на хора и опашки, вечер до 17.30 часа“, обясни директорът на дирекция"'Български документи за самоличност“ Светлана Ценева.

Шофьорските книжки на българските шофьори ще важат още 7 месеца след изтичане на валидността им, записаха депутатите.

Накъде отива съдебната ни система

А след вчерашния скандал с идеята за съдебна ваканция до края на годината, днес Висшият адвокатски съвет изненада с конкретни идеи за справяне с ковид-кризата сред юристите.

„Съдебни заседания открити няма нужда да се провеждат там, където доказателствата са само писмени – страните писмено да посочват, че искат да бъдат уведомявани по електронен път, като посочват съответния мейл.“, каза Валя Гигова, ВАС.

Призовките ще се изпращат по електронен път. Ако до три дни няма обратна връзка, документът ще бъде пратен на хартиен носител, записаха още депутатите.

В случай, че в даден съд има много заболели, то административният ръководител ще може еднократно да забрани открити заседания за не повече от 14 дни. Преместването на сроковете ще се става в максимално кратко време.

Мнението на институцията

„Изразихме становище, че може би трябва да се дадат по-големи правомощия на административните ръководители и органите на съдебната власт по места. Това ще стане, защото те най-добре познават епидемиологичната обстановка в техния съдебен район и техните съдебни кадри - магистрати и служебни служители.”, обясни Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

В Районния съд във Велико Търново засега няма болни магистрати, но ситуацията е твърде динамична. Това признава председателят Милен Димитров.

Готов е да реорганизира дейността на служителите и магистратите.

„Надявам се, че по този начин ще се създаде оперативна самостоятелност на оперативните ръководители да определят реда, по който ще бъдат провеждани такива дистанционни заседания.”, обясни Младен Димитров.

Идеята за съдебна ваканция срещна и ожесточен отпор от адвокатското съсловие. Тази сутрин защитници от Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града.